annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Björnen sover

Kategori: Spänning

  (null)
 
 
Titel: Björnen sover (del sju i serien om Jana Berzelius). 
Författare: Emelie Schepp
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2022 
Utläst: April, 2022
ISBN: 978-91-1-310532-1
Format: Inbunden, 343 sidor (rec.ex). 
 
Björnen sover är den sjunde delen i serien om åklagaren Jana Berzelius. Emelie Schepp har utsetts till Årets deckarförfattare tre gånger, och hennes böcker finns utgivna världen över. Jag har tidigare skrivit om den sjätte boken, Nio liv
 
Handling
 
En man hittas brutalt mördad i sitt hem utanför Norrköping. Inuti den sargade kroppen ligger en nalle. Gosedjuret leder kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander till Filippa Falk, en före detta polis som lever med skyddad identitet. Hon har drabbats av en fruktansvärd tragedi och är den enda som har en koppling till gärningsmannen. Men vill hon verkligen hjälpa polisen att lösa fallet? 
 
Samtidigt som Jana Berzelius försöker spåra upp mördaren gör sig hennes mörka förflutna påmint. Hon tar till alla medel för att skydda mannen hon älskar. Men han har kommit hennes hemlighet på spåren, och bestämt sig för att ta reda på sanningen. Oavsett vad det kan kosta honom.

Mina ord om boken

Inledningsscenen innehåller ett moment som på riktigt ger mig rysningar. Utan att avslöja mer om den, så sätter den minst sagt tonen för det som komma skall. Mörkt, ruskigt och galet fängslande!

Författarinnan är en mästare på att bygga upp spänningen, och att behålla greppet om till sista sidan. Bokens tema är hämnd och väcker frågan om hur långt är en människa beredd att gå för att utkräva den? Hämnd är en stark drivkraft, och en tacksam ingrediens i en deckare. 

Slutet öppnar för en åttonde del om Jana Berzelius, vars tidigare liv och hemligheter fortfarande inte är klarlagt för oss läsare. Men. Jag börjar bli lite rastlös; när är det dags att lägga färdigt Janas pussel? Jag väntar med spänning vad Schepp har i rockärmen till nästa del. 

Kan rekommendera Björnen sover till dig som vill sätta tänderna i en snabbläst, välskriven bladvändare med en tvist på slutet. Har du inte läst de tidigare delarna i serien, så gör det först. 

Tack Norstedts och Emelie Schepp för recensionsexemplaret! 🙏


Kommentera inlägget här: