annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Kära Martina av Inger Lernevall

Kategori:

(null)
 
 
Kära Martina är en fiktiv berättelse med inslag av verklighet, skriven av Inger Lernevall. 
Martina har funnits på riktigt, hon var Ingrids mammas mormor och hon levde mellan 1860 och 1941. 
 
29 december 1902 försvinner kronofjärdingsmannen Anton Johannesson till havs i Tjärnö i norra Bohuslän. Hemma på land finns hustrun Marina och de tre barnen. Det här är berättelsen om den tillvaron som gick förlorad, och hoppets som aldrig riktigt dog. 
 
Kära Martina är en finstämd bok om sorg, saknad och kärlek. En vacker hyllning till en anmoder, som på många sätt fick sitt liv slaget i spillror den dagen havet tog hennes make. Hon blev ensam kvar med gården och barnen, göromål och hårt arbete som måste klaras av trots sorgen. Det är lätt att komma in i berättelsen och föreställa sig hur det livet blev för Martina. 
 
Inger Lernevall är varsam när hon berättar om Martina och hennes liv, det känns som om varje ord är valt med omsorg. Det är en sorglig berättelse, som lyfts upp av en parallell historia där vi får lära känna Martina som ung och hur det gick till när hon träffade Anton. Det skapar en varm och fin kontrast som lättar upp den annars så tunga sorgen och smärtan. 
 
Som släktforskare (även om det var ett tag sen nu) blir jag varm i hjärtat av den här typen av historia. Det är lätt att gripas av berättelsen och flyttas tillbaka i tiden, till ett annat Sverige. Jag fantiserade mycket kring mina egna anors liv när jag släktforskade, sådär som det är lätt att göra när man sitter med näsan i gamla kyrkböcker och läser om svunna tider. Personerna får liv. Det fick även Martina och personerna i boken. Så jag har gärna fått veta mer om Martina och hennes liv, tankar och känslor - även om det till stora delar är uppdiktat i författarinnans fantasi. 
 
Tack Inger för att jag fick läsa din bok. Jag hoppas att jag får läsa mer av dig i framtiden! 
 
Titel: Kära Martina
Författare: Inger Lernevall 
Förlag: Axplock
Utgivningsår: 2018
Utläst: September 2019 
ISBN: 978-91-88523-28-0