annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Detektiv Tillman, det hemliga sällskapet

Kategori: Spänning

 
  (null)
 
 
Titel: Detektiv Tillman, Det hemliga sällskapet (första delen i serien om Ester Tillman)
Författare: Camilla Lagerqvist
Förlag: Bazar Förlag
Utgivningsår: 2024
Utläst: Februari, 2024
ISBN: 978-91-8006-663-1
Format: Inbunden, 298 sidor (rec.ex)
Tre snabba: Mysig, välskriven, underhållande. 
Betyg: 👍👍👍👍👍 /5 (5/5)
 
Det hemliga sällskapet är första delen i serien om detektiv Ester Tillman, och tillika Camilla Lagerqvists första historiska spänningsroman för vuxna. Författarinnan har skrivit en rad barn- och ungdomsböcker, av vilka jag har läst de flesta. 
 
Uppsala,1920. Ester Tillmans make har dött, och hon är fri att göra vad hon vill med sitt liv. Så dyker chansen upp att bli privatdetektiv, en dröm hon haft länge men inte vågat förverkliga. Hennes första fall blir en man som ramlat från en balkong. Utredningen ska visa sig leda till ett hemligt sällskap, ett sällskap som är måna om att deras hemligheter bevaras ...
 
Det hemliga sällskapet är en historisk mysdeckare som utforskar kvinnokamp och jämställdhet, vilket elegant förpackas i en spännande kontext. Författarinnan har gjort en gedigen research, vilket resulterar i en mängd intressanta tidstypiska detaljer som fångar läsarens fantasi och förflyttar denne till rätt tidsanda och atmosfär. Jag fastnade omedelbart för karaktärerna; starka kvinnor som kompletterar varandra på ett sätt som utmanar gamla invanda mönster och självklart, patriarkatet. 
 
Jag värdesätter verkligen att det har framkommit flera historiska pärlor med kvinnor i fokus under den senaste tiden. Jag tänker främst på Christina Eriksons serie Svartåsviten, och Christina Wahldéns serie Sedlighetsbyrån. Det är knappast en tillfällighet att det råder ett ökat intresse för historiskt starka och intressanta kvinnor. Om de inte är så väl representerade i i historieböckerna, så får vi leta efter andra vägar för att lyfta fram dem. 
 
Detektiv Tillman har blivit en ny favorit för mig, och grunden för en fantastisk serie är nu lagd. Så stort tack till Bazar Förlag och Camilla Lagerkvist för en spännande läsupplevelse! 🙏