annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Verkligheten

Kategori: Romaner, Skräck

 
  (null)
 
 
Titel: Verkligheten
Författare: John Ajvide Lindqvist
Förlag: Ordfront Förlag 
Utgivningsår: 2022
Utläst: Juni, 2022
ISBN: 978-91-7775-218-9
Format: Inbunden, 157 sidor (rec.ex)
 
Johan Ajvide Lindqvist debuterade med den uppmärksammade romanen Låt den rätte komma in som även blev till film, därefter har han utkommit med ett stort antal romaner. Efter tungviktaren Vänligheten (715 sidor), har nu den betydligt tunnare Verkligheten landat. 
 
Heidi Hallberg är stjärna i realityshowen Hemma med Hallbergs, där även hennes man och barn ingår. Men något håller på att hända med hennes egen verklighet. Det börjar med en döende fluga på ett fönsterbräde. I en blink är den försvunnen. 
 
Medan dagen fortskrider upplever Heide allt fler glitchar och skevheter i sin omgivning. Ett trappsten ändrar höjd och hennes hand åker rakt igenom en solid dörr. Har allt att göra med något Heidi kallar för det där och som hon knappt kan tro på själv? Under ständig kamerabevakning rör sig Heidi genom en tillvaro som håller på att falla isär inför hennes ögon. 
 
Vad gör det med en familj att ständigt ha blickar på sig, där de snarare uppträder än lever?
 
Mina ord om boken
 
The Truman Show, i en nyare tappning, möter en skräckigare variant av Måndag hela veckan? En twistad samtidshistoria med inspirationen hämtad från realityserier, där tittarna blir underhållna av stjärnornas "verklighet". Heidi drabbas av tvivel inför sin egen verklighet, vad är egentligen äkta i hennes liv, och vad är riggat? 
 
Jag uppskattar John Ajvide Lindqvists sätt att formulera sig, slagkraftigt och med gestaltningar som fångar mig direkt. Verkligheten drar igång tankar inom kanske det läskigaste av teman; Att ställas tvivlande inför sin egen existens. Tanken svindlar. Det kan förmodligen få en och annan att ligga sömnlös... 
 
Mörk humor, med allvar och mycket samtid i en härlig blandning. Briljant från början till slut, så det är självklart en bok jag vill rekommendera. Sträckläsning utlovas. Läs och njut!
 
Tack Ordfront Förlag för recensionsexemplaret! 🙏