annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Skamsnaran

Kategori: Spänning

 
(null)
 
 
Titel: Skamsnaran
Författare: Kamilla Oresvärd
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: 2021
Utläst: November, 2021
ISBN: 978-91-78358-13-7
Format: Inbunden, 304 sidor (rec.ex)
Betyg: 👍👍👍👍👍 /5 5/5)
 
Kamilla Oresvärd debuterade 2015 och har sedan dess givit ut sju spänningsromaner. Jag har skrivit om de tre tidigare delarna i Vargö-serien, Brudslöjan, Älvdansen och Vinterströmmen
 
I Skamsnaran blir Mona Schiller ombedd att hjälpa en tidigare kollega vars dotter, Sophie, har försvunnit. Det är inte första gången det händer, men det som verkar vara ett vanligt tonårsförsvinnande visar sig snart blir något mycket större. Samtidigt har Monas son Anton, som är polis, fått i uppdrag att utreda ett mordfall på en femtonårig flicka som hittats hängd i ett träd utanför kyrkan i Trollhättan. 
 
Skamsnaran är den fjärde och fristående delen i serien om Vargön, det gamla brukssamhället med den storslagen naturen. Mona Schillers förflutna har kommit i kapp henne, och relationen med Anton är allt mer ansträngd. 
 
Mina ord om boken
 
Skamsnaran tar upp det aktuella samhällsproblemet kring sexhandel, ett fenomen som tyvärr gått ner i åldrarna och spridit sig genom hela landet. Hörde på lokalnyheterna förra veckan att över trehundra män har köpt sex det senaste året, så om jag inbillat mig att Jämtland och lilla Östersund är förskonat, så får jag tänka om. 
 
Trots det otrevliga ämnet är Skamsnaran omöjlig att sluta läsa. Då karaktärerna, och relationer dem emellan, utgör stor del av handlingen är det en fördel att gilla karaktärerna. Mona och Hedda är två ganska olika personligheter som kompletterar varandra väl och är intressanta att följa. Med en genomtänkt intrig, bra dialoger och korta kapitel skruvas tempot upp. Jag kämpade hårt för att läsa boken långsamt, för att få boken att räcka länge, men tvingades kapitulera och istället hänge mig åt våldsam bladvändning. Välskriven spänning är det svår att ta små tuggar av! 
 
Jag rekommenderar Skamsnaran till dig som uppskattar gripande spänning som biter sig fast långt efter att sista sidan är läst. Men, ett tips på vägen är att läsa serien i ordning, även om de fungerar att läsa fristående. Tack Bokfabriken, och Kamilla Oresvärd, för att jag fick umgås med Mona och Hedda ännu en gång. 
 
För den som vill stödja utsatta kvinnor finns bland andra Talita. Skänk gärna en gåva, läs mer på deras hemsida!