annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Tha Grand Man av Florence Wetzel

Kategori:

(null)

Florence Wetzel är amerikansk journalist och författare som har skrivit en rad böcker inom olika genrers, bland annat är hon medförfattare till jazzbiografin Perry Robinson: The Traveler

The Grand Man -  A Scandinavian Thriller är en deckare skriven på engelska som utspelar sig i Stockholm. Bokens huvudperson Juliet Brown har, i likhet med författarinnan själv, en stor fascination för Sverige och svenska deckare - i synnerhet Stieg Larsson. En annan sak de har gemensamt är intresset för jazz. Så när journalisten och bloggaren Juliet får chansen att intervjua en amerikansk jazzsångerska som flyttat till Sverige, så tar hon den. 

Juliet har en väninna i Stockholm, vars man driver en nattklubb. När väninnans man blir mördad startar Juliet sin egen utredning av mordet. Hon dras in i en härva av mysterier - allt från vad som hände med Stieg Larssons fjärde bok till en alternativ lösning av mordet på Palme. 

Författarinnan blandar fiktion och verklighet - påhittade personer med verkliga och gör det hela både trovärdigt och spännande. Uppfriskande och annorlunda! Jag, som trodde att en "tegelsten" med över 400 sidor skriven på engelska, skulle ta lång tid att läsa blev överraskad över hur snabbt jag plöjde mig genom sidorna. 

Så till dig som inte är van att läsa på engelska vill jag säga; låt dig inte skrämmas. Den är lätt att läsa och hänga med i, även för den som är lite ovan. Frågan är om den skulle göra sig lika bra översatt till svenska? Jag är tveksam. Det är en stor bonus att få Sverige och Stockholm beskrivet med helt nya ögon. Alla svenska termer som fika, sovmorgon, kanelbulle och prinsesstårta får mig att le och se mitt Sverige i ett nytt perspektiv. Det är en fin bonus till själva berättelsen.

Jag gillar The Grand Man på alla sätt, det är en härlig stämning i den vilket gör den gångbar även hos dem som i vanliga fall inte gillar deckare. Ändå är det en riktig bladvändare, med lagom långa kapitel blir det ett bra driv. 

En fantasifull historia rörande mord, Palme, Stieg Larssons fjärde bok och med Lisbeth Salander som Juliets mentor - kan det bli så mycket bättre? Knappast. Se så, ge dig iväg nu och införskaffa en riktigt spännande deckare för höstens myskvällar! 

Tack Florence för det fina recensionsexemplaret av The Grand Man!

Titel: The Grand Man - A Scandinavian Thriller 
Författare: Florence Wetzel
Förlag: BoD, Books on Demand
Utgivningsår: 2019  
Utläst: Augusti 2019 
ISBN: 978-91-7785-973-4