annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Prata känslor med barn: Känsloboken för viktiga vuxna

Kategori: Fakta

  (null)
 
 
Författare: Reyhaneh Ahangaran
Titel: Prata känslor med barn: Känsloboken för viktiga vuxna
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2023
Utläst: Mars, 2023
ISBN: 978-91-1-312191-8
Format: Inbunden, 234 sidor (rec.ex)
Betyg: 👍👍👍👍👍  /5 (5/5)
 
 
Prata känslor med barn - så viktigt, roligt och samtidigt ibland så svårt!
 
Reyhaneh Ahangaran är leg. psykolog med KBT-inriktning och har arbetat i 15 år inom BUP, skola och barnsjukvård. Jag har läst hennes tidigare böcker: Allt händer inuti, Känsloboken och Ska det kännas så här? Prata känslor med barn är riktad till vuxna som på ett eller annat sätt är viktiga för barn i åldrarna 5-12 år. 
 
 
(null)
 
 
Boken har ett fint pedagogiskt upplägg, och varje ämne är så intressant att jag gärna läste boken från pärm till pärm. Samtidigt är det enkelt att orientera sig till ett kapitel som för stunden kan vara relevant. Genomgående finns en röd tråd att förebygga psykisk hälsa hos våra barn, och budskapet att inte underskatta vikten av att vara en närvarande vuxen. 
 
Ångest och oro är ett av avsnitten som jag uppskattar extra mycket. I boken ges tydliga exempel och konkreta tips hur man kan bemöta ett oroligt barn för att undvika att förstärka oron, för att istället hitta strategier som gör att barnet kan lita på sig själv och sin förmåga. Prata känslor med barn förklarar också var gränsen går för när det är dags att söka hjälp, och hänvisningar var man vänder sig.
 
Jag gillar reflektionsfrågorna, de fördjupar läsningen och känns även igen från Ahangarans tidigare böcker, där frågorna då riktades till barnen. Men nu är det vi viktiga vuxna som får möjlighet att reflektera. Smart och givande. 
 
Prata känslor med barn en snyggt disponerad, informativ och genomtänkt handbok för viktiga vuxna med riktigt fina och levande illustrationer. Den är lätt att ta till sig och väldigt intressant, en riktig pärla. Rekommenderas varmt! 

Tack Norstedts och Reyhaneh Ahangaran 🙏