annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Fjällmordet

Kategori: Spänning

  (null)
 
 
Titel: Fjällmordet
Författare: Karin Färnlöf Clarin 
Förlag: Ekström & Garay
Utgivningsår: 2021
Utläst: Februari, 2021
ISBN: 978-91-89308-13-8
Format: Inbunden, 247 sidor.
 
Fjällmordet är Karin Färnlöf Clarins författardebut, och första delen i den tänkta serien Gällivare-morden. 
 
Lennart Skoglund, tidigare vd vid det lokala gruvbolaget i Gällivare, som hittas död vid en fjällstuga. Till en början utgår kriminalassistent Markus Ljunggren och hans chef Sven Petterson att det är naturliga orsaker som ligger bakom dödsfallet. När ännu en person inom företagets topp avlider behöver polisen i Gällivare tänka om, och ta upp utredningen med hjälp av kollegorna i Luleå samt kriminalteknikern Stina Vestlund. 
 
På senare tid har allt fler deckare hittat ut från storstäderna, även till den norrländska landsbygd och dess storslagna fjällvärld. Något jag som är norrlänning tycker är spännande, det är roligt att känna igen "sin egen natur" och stöta på ortsnamn som känns bekanta. 
 
Det finns en stark koppling mellan verklighet och fiktion i Fjällmordet, vilka Karin Färnlöf Clarin har vävt samman på ett intresseväckande sätt. Gruvsamhällen kan vara komplicerade: där någon ser arbetstillfällen och en möjlighet till försörjning, ser någon annan gruvföretagen som ett hot mot livsmiljön. Författarinnan har fångat den motsättningen väl.
 
Boken har ett lättsamt språk, med fina miljöbeskrivningar. Det är ett stort persongalleri som presenteras, vilket jag upplevde rörigt. Jag hade gärna lärt känna de Gällivare-poliserna lite bättre. Sammantaget tycker jag att Fjällmordet  är en lovande debut, det är som upplagt för en spännande fortsättning. 
 
Tack till Karin Färnlöf Clarin för recensionsexemplaret!  🙏