annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Raseri av Andreas Ek

Kategori:


Bild från förlaget Ekens förlag
 
Raseri är Andreas Eks debutroman, utgiven på eget förlag. Till vardags är Andreas polis, vilket återspeglas i hans skrivande och tillför berättelsen trovärdighet. Raseri är första delen i en serie om två, där Törst är den andra.
 
Om handlingen från Adlibris;

"Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig.

Den framgångsrika MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning."

Det är alltid spännande att läsa katastrofböcker som utspelar sig i Sverige, även om denna inte utspelar sig i just mina hemtrakter. Det är korta kapitel med parallella historier. Dels följer vi Erik, dels hans fru och dotter, och även MMA-fightern Pontus. Det ökar spänningen, då man läsa ett kapitell till, och ett till för att se hur det går för alla karaktärer. Språket är relevant, inget tillkrånglat -  vilket jag tycker passar den här typen av berättelse. Hade gärna velat komma närmare huvudpersonerna, lära känna dem lite bättre - men det känns som att det inte riktigt har funnits tid till det.
 
En fråga som inte helt osökt dyker upp under läsandet är; hur kan klimatförändringarna påverka spridningarna av exempelvis fästingar och de sjukdomar de bär på? Sen har vi förstås frågan kring att framställa trygga och beprövade vaccin mot de virus som finns i världen...
 
Jag tyckte om Raseri.  Den är spännande, välskriven och underhållande. Kan varmt rekommendera Raseri  till den som gillar zombie- och katastrofböcker. Jag ser fram emot att läsa den andra delen, Törst, som nyligen kommit ut i handeln. Ett julklappstips till den som gillar spänningsromaner kanske?
 
Titel: Raseri
Författare: Andreas Ek
Förlag: Ekens förlag
Utgiven: 2016
Utläst: December 2018.