annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Havets drottning

Kategori: Romaner

 
  (null)
 
 
Titel: Havets drottning 
Författare: Jöns Hellsing
Förlag: Harper Collins 
Utgivningsår: 2020
Utläst: April 2020 
ISBN:  978-91-509-4709-0
Format: Recensionsexemplar i tryckt format.
Betyg: 👍👍👍  /5
 
Baksidetext
 
Den hårt pressade lord Winsley vägrar att släppa taget om familjens skotska ö. Men när han i hemlighet erbjuds en stor summa pengar för en havsvik på västkusten kan han inte säga nej. 
 
Försvarsministeriet ska bygga en hamn och öborna gläds åt jobb och pengar som strömmar in – tills det avslöjas att sprängningarna under lunnefåglarnas berg ska göra plats för kärnvapenubåtar. 
 
Det blir droppen för skaldjurskrögaren Heather MacDonald som inte vill servera radioaktiv hummer till gästerna. Hon samlar därför ön i ett uppror som tar lorden och politikerna i London med storm. 
 
Mina ord om boken
 
Havets drottning är tredje och sista delen i serien om Hope Island. Första delen som också var Jöns Hellsings debut, Händig man, kom 2017. Året därpå kom Halvvägs till himlen. Jag har inte läst de två tidigare, men valde ändå att läsa den sista fristående. 
 
Jag fastnade inte för berättelsen med en gång, trots att den är lättläst med bra flyt tog det ett par kapitel innan jag var övertygad. Jag är nog lite tveksam till att placera Havets drottning i feelgood-facket även om den bitvis är både mysig och charmig. Det bjuds på spänning och det finns ett par lite obehagliga figurer i handlingen också, blandat med kärlek och kamp för det man tror på. 
 
En sak som har betydelse för min helhetsbild är nog att (spoilervarning!) Heather har ett, i mina ögon, märkligt förhållningssätt till en man som absolut förtjänar att lämnas så långt bak i historien att han inte ens bör nämnas vid namn. Det hakar jag upp mig vid – hur kan en kvinna överväga att ha med en sån man att göra efter det han gjorde? Det har jag svårt att förlika mig med eller finna helt trovärdigt. Kanske har jag förstått allt kring denna händelse, och man, bättre om jag läst de två första delarna i serien? Det får jag låta vara osagt. 
 
Bortsett från det uppskattar jag berättelsen, den är spännande och inte så förutsägbar på ett lättsamt och charmigt sätt. Gick snabbt att läsa. Ett plus också för det tilltalande och fina omslaget; Vackra klippor i solnedgång, havet och fåglarna. Inte utan att man vill resa till Hope Island och uppleva miljön Hellsing beskriver så fint. I brist på resande i dessa coronatider, får vi istället nöja oss att läsa Havets drottning och drömma oss till de saltstänkta öarna! 
 
Tack HarperCollins för recensionsexemplar!