annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

100 år med Lenni och Margot

Kategori: Romaner

  (null)
 
Titel: 100 år med Lenni och Margot 
Författare: Marianne Cronin
Förlag: Bazar Förlag
Utgivningsår: 2021 
Utläst: September, 2021
ISBN: 978-91-8006-089-9
Format: Inbunden,379 sidor (rec.ex)
Betyg: 👍👍👍👍👍 /5 (5/5)
 
Livet är kort. Ingen vet det bättre än sjuttonåriga Lenni Pettersson som bor på terminalavdelningen på Glasgows sjukhus. I en konstterapigrupp träffar hon magiska Margot, en rebellisk åttiotreåring från avdelningen bredvid. 
 
I takt med att deras relation djupnar öppnar sig en värld av berättelser för dessa två osannolika vänner som tillsammans har levt i hundra år. Även om deras liv närmar sig slutet är de fast beslutna att lämna ett avtryck i världen. Med hjälp av Lennis favoritsköterska och sjukhusprästen startar de ett gemensamt projekt: Att måla etthundra tavlor, en för varje år de har levt. Berättelser om kärlek och förlust, mod och vänskap, djupa sorger och ren lycka. 
 
Mina ord om boken

Magisk! Genialisk, underbar och fantastisk bok som får hjärtat att svämma över. 100 år med Lenni och Margot är Marianne Cronins debut, och vilken debut hon gör. Det är lätt att förstå att boken har höjts till skyarna i hemlandet England. 
 
Språket är poetiskt och målade, karaktärerna intressanta och fascinerande. Lennis djup och humor tilltalar mig redan på första sidan, och Margots livshistoria kan jag inte få nog av. Sjukhusprästen Fader Arthur tillför också berättelsen mycket, varm och klok som han är. En vacker bok om vänskap över åldersgränser, livsöden som får en att både gråta och skratta. Tankeväckande om livets stora frågor och vad som är viktigt.
 
Jag önskade att 100 år med Lenni och Margot aldrig skulle ta slut. Så gripande och fängslande. Utan tvekan en av de absolut bästa böcker jag har läst. 
 
Tack Bazar Förlag för de fina lässtunder100 år med Lenni och Margot bjöd på! 🙏