annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Kaosvego

Kategori: Fakta

(null)
 
Titel: Kaosvego
Författare: Sara Ask och Lisa Bjärbo
Förlag: Ordfront Förlag
Utgivningsår: 2021
Utläst: Mars, 2021
ISBN: 978-91-7775-139-7
Format: Inbunden, 155 sidor (recensionsexemplar)
Betyg: 👍👍👍👍  / 5 (4 av 5) 
 
Journalisten Lisa Bjärbo och dietisten Sara Ask har tillsammans gett ut de storsäljande kokböckerna Mera vego (2014), Ännu mera vego (2015) och uppföljaren Mega vego (2017). Nu utkommer de med Kaosvego, som innehåller ett femtiotal nya recept under temat vegetariska vardagsmåltider som går snabbt att laga till. 
 
En bra kokbok är inte bara goda och näringsriktiga recept, det är även snygga bilder som inbjuder till att laga allt det goda. Det vill jag lova att det finns så att det räcker och blir över. Försök att inte bli tvärsugen när du bläddrar i Kaosvego. Jag menar det. Fördelen är att när hungern slår till så är det snabblagade maträtter som inte innehåller en massa knepiga ingredienser, utan helt vanliga grejer som de flesta har hemma. 
 
Jag gillar de små tipsbubblorna som finns lite här och där i olika färger och former, de drar ögonen till sig och där finns det många sköna tips till att bli den fulländade köksninjan. En annan bonus är kapitlet med solorätter som är anpassade för en person. Om det är något jag skulle  klaga (pytte) lite på, så är det typsnittet på ingredienserna i recepten, den texten är liten och inte helt lätt att läsa (utan brillor). Receptbeskrivningarna har större och tydligare typsnitt, så de är lättlästa. 
 
Jag har hunnit testa ett par av recepten, så långt är tacodaal min STORA favorit. Vilken hit! Jag älskar "klassiskt daal" (om det nu finns en sån?!) men den här är hundra gånger godare än alla tidigare jag har testat. Stekt bulgur med brysselkål med ägg är en annan blivande klassiker här hemma. Med massor av hackade jordnötter, soja och färsk koriander är jag i himmelriket... 
 
För att sammanfatta Kaosvego: En användbar och inspirerande kokbok för dig som redan är vegetarian (eller vegan, recepten är lätta att justera) eller dig som vill komma igång med mer vegetariska matlagning. Okomplicerade recept som peppar till att laga maten själv, även de dagar det är lockande att ringa pizzerian. Det är lätt att laga, det går fort och det smakar supergott!
 
 
(null)
Tacodaal med röda linser och ris, superenkelt och jättegott!
Servera gärna med klassiska tacotillbehör. För mig blev det hembakat tunnbröd den här gången, sorry. Det är förstås vackrare med färgglada grönsaker till! 
 
 
 
 Tack Ordfront Förlag för recensionsexemplaret av Kaosvego! 🙏