annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Skrik tyst så grannarna inte hör av Karin Alfredsson

Kategori:

(null)



Karin Alfredsson är journalist och författare, engagerad och har skrivit mycket om flickor och kvinnor villkor. Författarinnan har varit i södra Zambia som biståndschef i många år, där utspelar sig även handlingen i denna bok. 

Romanen är en relationsroman som tar upp tunga områden våld, förtryck, orättvisor och systerskap. Två kvinnor, från olika kulturer och världsdelar - men med en gemensam nämnare; deras män vill ha kontrol över kvinnornas liv och den kontrollen eskalerar.

Ellinor är en ung, svensk frisörska som blir kär i den uppvaktande äldre Roger som är ambassadör för bistånd. Loveness är en Zambisk kvinna som förälskar sig i Siame som arbetar som hembiträde till de svenska ambassadören. Kvinnornas liv kommer att vävas samman under tragiska former. I det tragiska och allvarliga kan vänskap uppstå, och överbrygga alla kulturskillnader. 

Boken ger en stark inblick i afrikanska traditioner och seder, det är tydligt att Karin är insatt och kunnig på flera områden vilket gör boken är både trovärdig och välskriven. Jag uppfattar boken som en viktig röst i debatten om mäns våld mot kvinnor; kvinnor från olika kulturer drabbas av det strukturella patriarkat vi lever i. Vi kan bland vara snabba med att tycka och tänka om andra kulturers förtryck, och blunda för det som finns i vår egen. Oavsett om vi är vit eller brun, fattig eller rik så kan vi alla drabbas av män som vill ha kontroll och förtrycka kvinnor. 

Jag rekommenderar den här boken starkt, den är lärorik och spännande mitt i sitt allvar. Karin Alfredsson är en fantastisk författare, det har hon återigen visat. Så mitt betyg blir:

👍👍👍👍👍/5


Författare: Karin Alfredsson 
Titel: Skrik tyst så grannarna inte hör
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: 2017 
Utläst: Juli 2018