annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Bortglömd flicka

Kategori: Spänning

(null)
 
Författare: Karin Slaughter
Titel: Bortglömd flicka
Förlag: HarperCollins Nordic AB
Utgivningsår: 2022
Utläst: Januari, 2023
ISBN: 978-91-509-7088-3
Format: Inbunden, 458 sidor (rec.ex)
Betyg: 👍👍👍👍+/5 (4+/5)
 
Karin Slaughter är en av världens mest lästa och hyllade författare. Hennes böcker har givits ut i 120 länder och sålts i fler än 35 miljoner exemplar. Hon har skrivit 20 böcker, inklusive serierna om Grant County och Will Trent.
 
Baksidestext
 
En liten stad gömmer en stor hemlighet.

Longbill Beach, 1982. Emily Vaughn gör sig redo för avslutningsbalen, som borde vara skolårets höjdpunkt. Men hennes liv har tagit en oönskad vändning och kvällen slutar med att hon blir mördad.

Hennes sammansvetsade kompisgäng håller tyst, hennes respekterade och förmögna familj drar sig undan och livet i den lilla staden lunkar vidare. Fyrtio år senare är omständigheterna kring mordet på Emily fortfarande ett mysterium. Men allt är på väg att förändras.

Kriminalkommissarien Andrea Oliver anländer till Longbill Beach på sitt första uppdrag: att skydda en domare som utsatts för dödshot. Men i hemlighet är hon där för att skipa rättvisa åt Emily, som hon har en personlig koppling till. Väl på plats inser Andrea att hon måste finna sanningen innan hon själv blir tystad.
 
Mina boktankar
 
Bortglömd flicka är en fristående fortsättning av Bitar av henne (2018). Har du inte läst, eller sett Netflix-serien som kom för nåt år sedan, så rekommenderar jag det varmt, även om fortsättningen fungerar utmärkt att läsa fristående. 
 
I likhet med Det falska vittnet skildras här unga kvinnors utsatthet, något som i Bortglömd flicka är skrämmande påtagligt. Tillbakablickarna är grymma. Även om USA skiljer sig från Sverige så finns det många likheter vad gäller den unkna kvinnosynen rådde under 80-talet. Feministen i mig ser rött, och läsningen drivs på av en glödgad revanschlusta för Emilys skull. 
 
Bit för bit nystas sanningen om mordet på Emily upp i de två tidslinjerna, men inget står helt klart innan slutet, precis som sig bör i en bra spänningsroman. Slaughter bygger som vanligt upp en stabil och trovärdig intrig som inte lämnar något åt slumpen. Karaktärerna är realistiska, intressanta och de blir levande. Jag upplever ett visst tempotapp och upprepningar periodvis, möjligen sänker det helhetsintrycket en aning, men det är fortfarande en riktigt bra deckare. 
 
Bortglömd flicka är en bok för dig som gillar spänningsromaner med ett allvar som gör dig sådär lagomt förbannad, och på köpet får en bit trovärdig kvinnohistoria. Läs, berörs och vänd blad hela vägen till den spännande upplösningen! 
 
Tack HarperCollins! 🙏