annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Nattljus

Kategori: Romaner

  (null)
 
 
Titel: Nattljus
Författare: Towan Obrador
Förlag: Storge Förlag
Utgivningsår: 2020
Utläst: Oktober 2020
ISBN: 978-91-88453-37-2
Format: Inbunden, 205 sid. Rec.ex
Betyg: 👍👍👍👍 / 5 (4/5)
 
Towan Obrador har arbetat som bland annat bibliotikarie och barnkultursekreterare. Hon har tilldelats Gotlands kommuns kulturpris, Kunglig guldmedalj och Lions kulturpris, för att nämna några. Nattljus är den första bok som jag läser av författarinnan, men hon har skrivit flera uppmärksammade titlar. 
 
Nattljus utspelar sig under tidigt 1900-tal, på Gotland. Änkan Smitterlöf finner ett litet bylte på sin trappsten, ett litet bylte som visar sig vara en liten mörkhårig och mörkögd Alma Sigridsdotter. Med änkans omsorger växer Alma upp, och de har ett trivsamt liv tillsammans. Tills den dagen kommer när änkan ska flytta in i fattighuset och Alma blir satt på barnhem. Alma börjar tidigt att måla, något som följer med henne vidare i livet. Förutom målningen så förändras dock allt för hittebarnet Alma Sigridsdotter när hon skiljs från änkan Smitterlöf.
 
Nattljust är en gripande berättelse som ger en trovärdig inblick i hur livet kunde vara under 1900-talets början. Om barns, och äldres, utsatthet i samhället. Samtidigt är det en historia om en människas strävan efter att skapa en ny tillvaro, trots förluster och en historia om längtan.
 
Towan har en egen, lite speciell, berättarstil med korta meningar och ett poetiskt vackert språk. Språket är anpassat för tiden och allt harmoniserar på ett fint sätt, vilket gör det lätt att ta till sig Alma och hennes berättelse. Jag fick mersmak och vill gärna läsa mer av författarinnan.
 
Tack Malin på Storge Förlag för recensionsexemplar, och att jag fick uppleva Towan Obradors vackra prosa. 🙏