annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Mitt liv med Guns N' Roses, Velvet Revolver and The Cult

Kategori: Biografi

 
(null)
 
Titel: Mitt liv med Guns N' Roses, Velvet Revolver and The Cult
Författare: Matt Sorum med Leif Eriksson och Martin Svensson 
Förlag: HarperCollins Nordic AB
Utgivningsår: 2023
Utläst: Juni, 2023
ISBN: 978-91-509-7559-8
Format: Inbunden, 297 sidor (rec.ex)
Tre snabba: Ärlig, intressant, skvallrig. 
Betyg: 👍👍👍+/5 (3+/5)
 
Baksidestext
 
I den här rockbiografin berättar den legendariske trummisen Matt Sorum öppenhjärtigt om sitt häpnadsväckande liv. Sorum, som sålt över 10 miljoner skivor, delar med sig av sin barndom med en våldsam pappa, sina tonår som präglades av marijuana och som sedan kom att övergå till regelrätt knarksmuggling över landsgränser. Skottlossningar och mord tillhörde vardagen och hade kunnat bli hans fall om inte intresset för musik varit så starkt.

Under sent 80-tal blev han trummis i Guns N' Roses och en period av berömmelse, pengar, makt och fester följde, samtidigt som hans drog- och alkoholmissbruk eskalerade. Sorum berättar för första gången om allt det som Slash och Duff utelämnat i sina biografier, och om hur det var arbeta med Axl Rose och vad som egentligen hände under Guns N' Roses vilda turnéer. 
 
Mina boktankar
 
Senast jag läste en biografi av en rockmusiker så var det David Grohls, vilken golvade mig totalt. Nu blev det dags att hänga med Matt Sorum under det vilda nittiotalet och en bit framåt! Jag minns väl när GNR slog igenom, jag köpte första plattan på CD och nötte i det närmaste ut den. Så det är förstås lite roligt att läsa "svaller" om mina gamla favoriter. Jag har läst Slash biografi sedan tidigare, men inte Duffs. 
 
Kom det fram något i Matts bok som jag inte hade väntat mig, eller till och med redan visste om? Nej, egentligen inte. Kan föreställa mig att för den som redan är/har varit ett fans, så är förmodligen det mesta redan känt. Ändå tyckte jag att det var intressant att läsa om Matts liv, och hans erfarenheter från de tre banden. 
 
En lättläst och välskriven rockbiografi berättad med humor, och får jag tillstå även en viss nypa bitterhet. Något som drar ner mitt betyg är att varje kapitel har en inledande mening som avslöjar vad som ska hända, det gillar jag inte alls. Jag vill ju bli överraskad. 
 
Tack HarperCollins för recensionsexemplaret!