annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Diamantögat

Kategori: Romaner

 
(null)
 
 
Titel: Diamantöga
Författare: Kate Quinn
Förlag: HarperCollins
Utgivningsår: 2022 
Utläst: Oktober, 2022
ISBN: 978-91-509-6734-0
Format: Inbunden, 454 sidor (rec.ex). 
Betyg:  👍👍👍👍+ /5 (4+/5)
Tre snabba: Uppslukande, sanningsbaserad, bladvändare. 
 
Kate Quinn har skrivit en rad storsäljande romaner som översatts till flera språk. Kodnamn Alice har sålts i över en miljon exemplar, och Jägarinnan nominerandes 2020 till Årets bok. Jag har läst alla hennes böcker, och skrivit om några av dem här i bloggen. 
 
Baksidestext 
 
Året är 1941 och i Odessa studerar den ensamstående mamman Mila Pavlitjenko historia och roar sig med sina vänner. Men när Tyskland invaderar Sovjetunionen vänds hennes tillvaro uppochner. Hon lämnar allt och ansluter sig till Röda armén för att strida vid fronten. Det dröjer inte länge förrän hon förvandlas från en flitig student till en ökänd och fruktad prickskytt.

När nyheten om hennes trehundrade träff gör henne till en nationell hjältinna förs Mila från slagfälten till Amerika för en goodwillturné. Omtumlad anländer hon till Washington D.C., där hon oväntat blir vän med Eleanor Roosevelt. Men vistelsen tar en tvär vändning när en gammal fiende dyker upp – och Mila tvingas slåss i vad som visar sig vara hennes livs viktigaste strid.

Diamantögat är baserad på den ukrainska prickskytten Ljudmila Pavlitjenkos liv och är en fascinerande berättelse om en mamma som blev soldat och hur hon under sitt alias Lady Death kom att påverka historiens gång. 
 
Mina ord om boken 
 
Även om det är en annan tid, och ett annat krig, känns det skrämmande nära vår egen samtid, med vad som händer i Ryssland och Ukraina. Som alltid har Quinn gjort sin research klanderfritt. Resultatet blir en stark läsupplevelse om hur det var att vara en kvinnlig soldat under andra världskrigets Sovjet, men det är också en bok också om vänskap och kärlek. 
 
Det är lätt att fastna för Mila, hennes liv är som gjort för en spänningsroman. Känner direkt med henne, när hon som femtonåring träffar en äldre man, blir gravid och föder en liten son. Mila har kunnat välja ett liv som hunsad läkarhustru, men hon valde en annan väg. Hon valde att fortsätta sina studier, och senare ta värvning i den röda armén och hamnar vid fronten som prickskytt. Allt för sin sons skull: kämpa för det land han ska växa upp i. 
 
"Det är typiskt unga flickor, de blir så lätt imponerade. Av längd, slankhet och gyllene hår, av höga ambitioner och uppslukande drömmar. Jag brukade också vara så. Men nu var jag tjugoett, en arg mor med lukten av krutrök på händerna och kinderna röda av förödmjukelse, inte längre imponerad av dåliga mäns ytliga skönhet." 
 
Diamantögat är en riktigt bra bok, även om jag placerar Roskoden och Jägarinnan snäppet högre på min topplista. Alla Kate Quinns böcker håller toppklass, så även denna, så om du vill läsa en medryckande bladvändare med verklighetsförankring, läs Diamantögat.
 
Tack HarperCollins för recensionsexemplaret!