annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

I dina kvarter

Kategori: Fakta

(null)
 
Titel: I dina kvarter. En bok alla bör läsa, om mäns våld mot kvinnor. 
Författare: Ingegerd Smedensjö
Förlag: Idus Förlag
Utgivningsår: 2023
Utläst: December, 2023
ISBN: 978-91-7634-845-1
Format: Häftad, 333 sidor (rec.ex)
Tre snabba: Informativ, tankeväckande, välskriven. 
Betyg:👍👍👍👍👍 /5 (5/5)
 

I dina kvarter är en bok som vill råda bot på den kunskapsbrist som finns om mäns våld mot kvinnor. Författarinnan menar att det råder en tystnadskultur i vår vardag, trots att media lyfter frågan allt mer. Mäns våld mot kvinnor måste upp på agendan, i vår omgivning, hos våra myndigheter och våra politiker.

Boken är snyggt disponerad, tydlig och lättläst. Samtal med våldsutsatta kvinnor varvas med fakta, vilket ger en helhetsbild kring denna tuffa problematik. Vad är det för nedbrytande mekanismer som gör att kvinnan inte går vid första slaget, en fråga som ofta ställs? Vilka män är det som slår? Vad är omgivningens roll? Vilket ansvar har myndigheter? Vilka varningssignaler finns det? Och kanske det svåraste; barn som upplever våld i hemmet. Just det kapitelet upplevde jag som det värsta att ta del av, men också det viktigaste.

Visste du att 25% av alla kvinnor utsätts för våld i nära relationer under sin livstid? Eller att var tredje kvinna dödas en kvinna av en man som hon har haft en relation med? 16 kvinnor dödas i genomsnitt varje år av en partner eller före detta partner. Det är katastrofalt, och helt oacceptabelt! Ändå sker detta, i mina och i dina kvarter... 

Jag hoppas att I dina kvarter får stor spridning i befolkningen, hos våra politiker, myndigheter och i skolans värld. Boken visar på ett tydligt sätt vad som behöver göras för att få stopp på mäns våld mot kvinnor. Och tills vi fått ett stopp på det så måste vi alla agera, och ett sätt att göra det är att skaffa sig kunskap i ämnet. Det här är en av årets viktigaste böcker! 

Tack Ingegerd och Idus Förlag! 🙏