annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Kompisar av misstag

Kategori: Barn & Ungdom

  (null)
 
 
Författare: Ida Ömalm Ronvall
Titel: Kompisar av misstag
Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2023
Utläst: Augusti, 2023
ISBN: 978-91-32-21697-8
Format: Inbunden, 136 sidor (rec.ex)
Tre snabba: Lättläst, engagerande, bladvändare.
Betyg: 👍👍👍👍/5 (4/5)
 
Ida Ömalm Ronvall har tidigare skrivit flera hyllade ungdomsböcker. Det här är hennes första bok för en yngre målgrupp.
 
Handling
 
Hur orättvist kan livet vara egentligen? Mimmis bästa kompis ska flytta från Stockholm till Luleå. 90 mil bort! Mimmi blir ensam kvar och undrar hur allt ska bli nu? Vem ska hon vara med i skolan och på helgerna? Och pappa fattar verkligen ingenting! Han bara tjatar om att Mimmi ska umgås med sin hemska kusin.
 
För att komma undan släktbesöket hittar Mimmi på en lögn och när den avslöjas blir det katastrof! Eller? Kanske inte ändå, för lögnen leder till att Mimmi lär känna några tjejer i en annan klass. Kanske har hon fått två nya kompisar, av misstag?
 
Mina boktankar

Kompisar av misstag är en fin bok om vänskap, lögner och att stöta på svårigheter och att övervinna dessa. Det är också en bok om att hålla varandras rygg, viktiga vuxna och skola.
 
Jag gillar karaktärerna, Mimmi och de vuxna som finns omkring henne känns äkta. Mimmi är elva år, nästan lika gammal som min son, så det är lätt för mig att relatera till vad som händer i den åldern. Tycker Ida Ömalm Ronvall fångar känslorna och språket väl. 
 
En lättläst bok med ett språk som passar målgruppen, skriven med värme och glimten i ögat. Kan varmt rekommendera Kompisar av misstag till barn i bokslukaråldern.
 
Tack B. Wahlströms för recensionsexemplaret 🙏