annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Pakten: det sista löftet

Kategori: Romaner, Spänning

(null)
 
Titel: Pakten: det sista löftet. (Del 1 i serien om Flora)
Författare: 
Lydia Capolicchio
Förlag: Ordberoende Förlag
Utgivningsår: 2024 
Utläst: Maj, 2024
ISBN: 978-91-89690-67-7
Format: Inbunden, 221 sidor (rec.ex)
Tre snabba: Tankeväckande, oförutsägbar, välskriven.
Betyg: 👍👍👍👍👍 /5 (5/5)
 
Lydia Capolicchio debuterade förra året (2023) med romanen Gift - Löftet till min väninna. Pakten: det sista löftet är första delen i en serie om floristen Flora. 
 
Handling

När Gabriellas annars så livliga mamma flyttar in på ett demensboende tvingas Gabriella konfrontera frågan om livets värde och meningen med att leva. Drömmar och önskan att förverkliga dem intensifieras, och hon övertalar sin make att ingå i en livsavgörande pakt. Möjligheterna framstår som oändliga, men varje överenskommelse har sitt pris.

Samtidigt har Flora, som har övertagit sin mammas blomsterhandeln där Gabriella är en trogen kund, blivit något av en stöttepelare för Gabriella. Deras öden flätas samman i takt med att frågorna kring Gabriellas val tornar upp sig.

Mina boktankar
 
Pakten väcker inte bara frågor om döden, kanske är det framförallt frågor om livet. Romanen lockar mig som läsare att reflektera över vad det innebär att leva och när livet inte längre känns värt att leva. Att sätta en tidsgräns på livet väcker en rad komplexa funderingar: blir livet intensivare och mer värdefullt när dess varaktighet är begränsad?
 
Lydia Capolicchio lyckas skapa levande och trovärdiga karaktärer. Familjen och dess medlemmar känns genuina. Spänningen är ständigt närvarande; Gabriellas öde är långt ifrån förutbestämt och hennes val överraskar och skapar tvivel ända till bokens slut.
 
Jag uppskattar särskilt att Flora, en florist, är seriens centrala gestalt. Att en sådan vardaglig yrkesroll kan vara så viktig för berättelsen är genialt. Flora får en inblick i människors liv och deltar på ett indirekt sätt i människors stora livshändelser och högtider. Jag ser fram emot att följa henne, och de livsöden som kommer i hennes väg, i kommande böcker.
 
Jag rekommenderar varmt Pakten: Det sista löftet till dig som uppskattar välskrivna böcker med en unik touch och spännande teman. Romanen utforskar livet, döden, relationer och tvivel på ett engagerande sätt och väcker viktiga frågor om våra närmaste relationer. 
 
Tack Ordberoende Förlag och Lydia Capolicchio, för en oförglömlig läsupplevelse. Det här är en berättelse som kommer att leva kvar i mig, länge! 🙏