annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Det vita guldet

Kategori: Spänning

 
(null)
 
 
 
Titel: Det vita guldet (tredje delen i STOCKHOLM.NU)
Författare: Benny Haag & Lennart Karlsson
Förlag: Ordfront Förlag 
Utgivningsår: 2024 
Utläst: Juli, 2024
ISBN: 978-91-7775-382-7
Format: Inbunden, 322 sidor (rec.ex)
Tre snabba: Händelserik, aktuell, snabbläst. 
Betyg: 👍👍👍👍/ (4/5)
 
Benny Haag & Lennart Karlson debuterade 2022 med första delen, Det som inte syns, i serien STOCKHOLM NU. 2023 kom uppföljaren Det uppenbara, och nu har den tredje delen landat: Det vita guldet.
 
En kvinna hittas död på en offentlig toalett vid Sveavägen, och fallet pekar på ett ökat heroinflöde i Stockholm. När Wollter och Bergström genomför ett stort narkotikabeslag blir de måltavlor för ett våldsamt internationellt brottssyndikat som använder religiös utpressning.
 
Åklagaren Dorte Jacobsen återvänder till Köpenhamn och har sina egna problem att tampas med, ovetande om sitt nära band till syndikatet. Samtidigt möter Wollter en ung man från Gambia, vilket leder till oväntad hjälp. 
 
Det vita guldet bjuder på en spännande och engagerande kriminalhistoria som håller läsaren fängslad från början till slut. Det är en grym verklighet där kampen mot brottsligheten kan kännas ojämn och hopplös, men Wollter och Bergström ger aldrig upp. Karaktärernas humor lättar upp stämningen, något som för mig känns helt nödvändigt i denna grymma värld. 

Författarna har ett flyt i språket och rappa dialoger som passar handlingen. Flera aktuella teman fångas upp vilket gör att nutidens samhällsproblem ständigt är närvarande. Som jag har nämnt i tidigare recensioner av författarduons böcker är det tydligt att de har god insikt i polisarbete och samhällets baksidor. Kort och gott; det här är verklighetsnära spänning när den är som bäst! 

Tack till förlaget Ordfront Förlag och författarna, för recensionsexemplaret! 🙏

 
 
Kommentera inlägget här: