annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Fyrvaktarens hemlighet

Kategori: Barn & Ungdom

(null)
 
Titel: Fyrvaktarens hemlighet
Författare: Jeanette Palm
Förlag: Idus Förlag
Utgivningsår: 2023
Utläst: November, 2023
ISBN: 978-91-8092-112-1
Format: Kartonnage, 174 sidor (rec.ex)
Tre snabba: Välskriven, bladvändare, spännande
Betyg:👍👍👍👍+ /5 (4+/5)
 
En ö i skärgården. 
En gammal fyr. 
En hemlighet. 
 
Jeanette debuterade med Kantarellkungen 2019, en kapitelbok för barn i åldern sex till nio år. Året efter utkom uppföljaren Hösthjärta, som är en fristående fortsättning på  Kantarellkungen. Nu är det dags för deckare som riktar sig till barn i nio till tolv årsåldern; Fyrvaktarens hemlighet. 
 
Iris och hennes föräldrar har hyrt ett torp på Västerö över sommaren. Här träffar hon tvillingarna Axel och Ossian, som bott på ön i hela sina liv och har koll på det mesta. Sommaren ska visa sig bli betydligt mer spännande än Iris någonsin har kunnat föreställa sig när de tre vännerna beger sig ut till Västerös fyr.
 
Fyren är låst, men spår där inne visar sig att någon har varit inne i fyrvaktarstugan. Vem? Vilka är de två mystiska männen som smyger omkring på ön? Och har den gamle fyrvaktaren Birger något med saken att göra? Allt är inte som man kan tro vid en första anblick här på ön... 
 
Jeanette Palm har skapat ett spännande äventyr för de tre vännerna. Det går snabbt att komma in i den välskrivna berättelsen, och karaktärerna är lätt att tycka om. Det är lagom med ledtrådar, för att uppmuntras att använda sina egna detektiv-skills. 

Med korta kapitel och listiga cliffhangers håller spänningen i sig genom hela boken, en härlig bladvändare med andra ord! Jag lämnar vännerna Iris, Ossian och Axel med en stark känsla av att vi kommer att ses igen 🤗

Tack Jeanette och Idus Förlag! 🙏



Kommentera inlägget här: