annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Malström

Kategori: Spänning

  
  (null)
 
Titel: Malström
Författare: Charlotte Al-Khalili
Förlag: Norstedts Förlag
Utgivningsår: 2022 
Utläst: November, 2022
ISBN: 978-91-1-311911-3
Format: Inbunden, 421 sidor (rec.ex). 
Betyg: 👍👍👍👍  /5 (4/5)
 
"En malström … sveper med sig allt i sin närhet … de slukas av krafter som är för stora för att övervinnas."
 
Charlotte Al-Khalili gör sin spänningsdebut med Malström. Författarinnan beskriver den som en lek med föreställningar vi bildar om de människor vi möter och rubriker vi läser. Vi är snabba att sortera intrycken och vill gärna hålla fast vid våra initiala uppfattningar, trots att vi inte egentligen vet bakgrunden till löpsedeln eller vilka inre strider människor utkämpar. 
 
Baksidestext 
 
En kall januarinatt blir Adam Gärde knivskuren och förblöder vid en busshållplats på Södermalm. En stökig kille med missbruksproblem - men mordet är mer komplicerat än det verkar och påverkar alla i dess närhet: offrets mamma och flickvän, kompisar, poliserna, mördaren. A lla greppar de efter sanningar, hemligheter och lögner. 
 
Mina boktankar
 
Adams död drar igång händelsekedjor och krafter som ingen har kunnat ana. Läsaren får ta del av inte mindre än sexton berättarröster, de är alla en del av ett mycket större pussel. En annorlunda, och intressant berättarteknik! Trots att det är många karaktärer som gör sina röster hörda blir det inte det minsta rörigt, tvärtom är det lätt att hänga med i den här välskrivna och trovärdiga berättelsen. 
 
Malström är en bok som passar dig som är ute efter annorlunda spänning, snarare än en klassisk spänningsroman. Här är det karaktärerna som på ett eller annat sätt befinner sig i, eller runt, offrets omedelbara närhet som bygger upp dramaturgin. Med ett rappt språk och högt tempo är det här en riktig bladvändare. Det blir några oväntade vändningar som får spänningen att tätna ytterligare, innan sanningen uppdagas. En smart, samhällskritisk och tankeväckande bok som jag varmt rekommenderar! 
 
Tack Norstedts Förlag för spännande läsning! 🙏
 
Kommentera inlägget här: