annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Kvinnan med stjärnan

Kategori: Romaner

(null)
 
 
Titel: Kvinnan med stjärnan
Författare: Pam Jenoff
Förlag: HarperCollins Nordic 
Utgivningsår: 2021 
Utläst: Juli, 2021
ISBN: 9789150964929
Format: Inbunden, 352 sidor (rec.ex)
Betyg: 👍👍👍👍 / 5
 
Pam Jenoff har arbetat med säkerhetsfrågor på Pentagon och som diplomat i Polska Kraków. Hennes tidigare romaner Cirkusflickan och Paris försvunna döttrar klättrade snabbt upp på New York Times bästsäljarlista. Kvinnan med stjärnan är inspirerad av sanna berättelser från andra världskriget, och det är den första bok som jag läser av författarinnan.  
 
Handling
 
Året är 1943. 
Den artonåriga Sadie Gault och hennes gravida mamma söker skydd i tunnlarna under Krakóws gator, när nazisterna tömt gettot.  
 
Ella Stepanek lever ett stillsamt liv tillsammans med sin styvmor. Elias fästman blev inkallad när kriget bröt ut. 

En dag möts de två unga kvinnorna via ett brunnsgaller, och Ella beslutar sig för att hjälpa Sadie. Deras starka vänskap sätts på prov när kriget trappas upp.  

Mina ord om boken

Det är svårt att inte gripas av den unga Sadies öde, särskilt då bokens början är minst sagt dramatiskt. En annorlunda handling, då mycket av berättelsen utspelas i avloppstunnlar under marken. För mig som inte ens kan rullas in i en MRT-tunnel för en magnetröntgen utan att få panik, så är det en bitvis klaustrofobisk upplevelse att läsa om Sadie och hennes flykt undan nazisterna. Det känns helt omänskligt att leva under marken, i smutsiga och farliga avloppstunnlar. 

Låt dig inte skrämmas bort av denna tragiska inledning. Det finns ljusglimtar också. Vänskap, kärlek och lojalitet. Människans orubbliga vilja att överleva varje svårighet hon ställs inför, och förmåga att göra det bästa av det lilla hon har. Små och stora spänningsmoment finns invävda i den välskrivna berättelsen, vilket gör det omöjligt att sluta läsa även under de mest klaustrofobiska passagerna. 
 
Tack HarperCollins Nordic för läsupplevelsen! 🙏
 
 
 
Kommentera inlägget här: