annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Hennes ögon blå

Kategori: Skräck, Spänning

 
  (null)
 
Titel: Hennes ögon blå
Författare: Lisa Hågensen
Förlag: Hoi Förlag 
Utgivningsår: 2021 (som pocket)
Utläst: Januari, 2021 
ISBN: 978-91-7557-551-3
Format: Pocket, 410 sidor
Tre snabba: Medryckande, otäck, humoristisk.
 
Hennes ögon blå är Lisa Hågensens debutbok, som utkom 2014. Nu har den alltså utkommit som pocket på Hoi Förlag. Författarinan har sedan debuten skrivit böcker för olika åldrar och genrers. Jag har läst en av hennes senare böcker,  Tatra som kom förra året (2020).
 
Handling  
 
Året är 1671 och jakten på häxor rasar för full kraft i Sverige. Kirsti Martasdotter anklagas för häxeri, ett brott som hon fängslas och torteras för. Hon lyckas rymma och tar sig tillbaka till sitt hem i Lövaren. 
 
År 2011 ser Raili fram emot en lugn sommar i sin stuga i Lövaren. Det blir inte alls som hon har tänkt sig. Något är inte som det ska runt sjön. Railis annars så lugna tillvaro tar sig en makaber vändning, så semestern visar sig snart bli en riktig skräcksommar. 
 
Mina ord om boken 
 
I Hennes ögon blå får vi följa Kirsti och Raili i deras respektive tidsepoker, där 1600-talets brutala häxprocess ger konsekvenser för människorna på 2000-talet. Det som förenar dem är platsen, Lövaren. Jag har en förkärlek för böcker som väver ihop historiska händelser med nutid, och ännu bättre kan det bli om det finns övernaturliga inslag. Allt detta bjuds det på i Hennes ögon blå, så jag fångades direkt. 
 
Lisa Hågensen har ett lättsamt språk, och bra dialoger som skapar trovärdighet och tillför mycket humor till berättelsen. Raili är en mästare på inre dialoger, hon är fantastiskt kvicktänkt och med en skämtlystnad som får mig att skratta högt. Det är bra gjort att lyckas få in humor i en i övrigt grym och spännande thriller, och författarinnan klarar det med bravur. Den humoristiska kryddan i kombination med de två kvinnornas spännade berättelser, skapar ett bra tempo och ett driv, så det går inte annat än att bara sträckläsa boken!
 
Hennes ögon blå är en bok att rekommenera dig som uppskattar välskriven spänning med historiska och övernaturliga inslag, och inte har något emot ett gott skratt mellan raderna! 
 
Tack Hoi Förlag för recensionsexemplaret 🙏
 
 
 




Kommentera inlägget här: