annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Central Park

Kategori: Spänning

 
(null)
 
 
Titel: Central Park
Författare: Guillaume Musso
Förlag: Bokförlaget Nona
Utgivningsår: 2021
Utläst: April, 2021
ISBN: 978-91-89177-65-9
Format: Inbunden, 348 sidor (recensionsexemplar).
Betyg: 👍👍👍👍 + /5 (4+/5)
 
Guillaume Musso är Frankrikes nu bäst säljande författare. Han har en unik stil, själv beskriver han sina böcker som "intima thrillers". Samtal från en ängel (2020) är författarens första bok som kom ut på svenska, så i Sverige är han en relativt ny stjärna på spänningshimlen. Redan i sommar kommer den tredje boken, Återträffen, även den utkommer på Bokförlaget Nona. 
 
Alice, en fransk polis, vaknar på en bänk i Central Park. Det sista hon minns är att hon var ute och festade tillsammans med sina kompisar hemma i Paris. Än mer förbryllande blir det när hon inser att hon sitter fastkedjad med en amerikansk jazzpianist vid namn Gabriel. Inte heller Gabriel förstår vad som har hänt, hans sista minne är att han spelade piano på en jazzbar i Dublin. 
 
Med den nervkittlande inledning hopar sig förstås frågorna. Hur hamnade de där? Varför har Alice blod på sina kläder? Har de någon koppling till varandra? Alice och Gabriel tvingas att samarbeta för att lösa mysteriet vad deras märkliga uppvaknade föregicks av.
 
Musso har en förmåga att rivstarta med maximilt spänningspåslag, för att sedan fortsätta gasa hela vägen till slutet. Alice är bokens starkaste berättarröst, och med hjälp av hennes tillbakablickar får läsaren ledtrådar hur dåtid kan ha betydelse för det som sker i nutid. Korta kapitel och snabb dialog bidrar till ett högt tempo, känslan är närmast filmisk. Allt som händer känns inte helt sannolikt, men det är inget som stör mig. Jag skulle bli förvånad om Mussos böcker inte rullar upp på filmduken framöver, jag vet en här som kommer att hänga på låset! 🙋🏻‍♀️
 
Söker du en underhållande spänningsroman med överraskande vändningar och mycket action, som gör skäl för det slitna epitetet bladvändare, då är det Central Park du ska läsa! 
 
Tack Bokförlaget Nona! 🙏
 
 
 

Kommentera inlägget här: