annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Dunkelstjärnan

Kategori: Barn & Ungdom , Fantasy

 
(null)
 
 
Titel: Dunkelstjärnan, del 1 i serien Kampen om Tusenvärld
Författare: Joseph A. Davis
Illustrationer: Yulia Ryabtseva
Förlag: Stevali Barn 
Utgivningsår: 2020 
Utläst: Oktober 2020
ISBN: 978-91-886-3996-7
Format: Inbunden, 278 sid. Rec.ex
Betyg: 👍👍👍👍  / 5  
 
Om författaren och boken
 
Joseph A. Davis har bland annat skrivit fantasyserien Markus av Trolyrien. Dunkelstjärnan är första delen i serien Kampen om Tusenvärld, andra delen, Lögnspiran, släpps nu i dagarna (okt, 2020). Dunkelstjärnan är det första som jag läser av författaren. Noteras bör att det finns en lärarhandledning och andra resurser för klassrumsundervisning till boken. Läs mer på trolyrien.com
 
Tolvåriga Julia känner att något inte stämmer med den nya killen i klassen, flyktingkillen Kasir, redan från början. Men hon kan aldrig ana hur annorlunda, förrän den natten de blir jagade av hemska levande skuggor. Tillsammans med hennes lillebror Edvin och den mystiska gubben Trubaduren, tvingas de fly genom en magisk port till Kasirs hemland. Det är en värld av skönhet, där konst blir levande men där det vackra hotas att förstöras av skuggorna. Julia och Edvin kämpar med att lära sig ett nytt språk i en ny kultur, samtidigt som de upptäcker en hemlig koppling till Kasirs värld – och kanske har de en möjlighet att rädda den. 
 
Mina ord om boken
 
Det här är ett händelserikt äventyr för alla fantasy-fans, rekommenderad ålder är från nio till tolv men den kan förstås vidgas lite nedåt och bra mycket uppåt. En lättläst och välskriven fantasy, med lagom långa kapitel för att behålla bladvändardrivet. De fina svartvita illustrationerna av Yulia Ryabtseva levandegör karaktärerna på ett bra och stiligt sätt.  
 
(null)
 
 
Jag gillar på det sätt boken lyfter problematiken om utanförskap, hur det är att komma till en ny kultur. Även teman som misslyckanden, avund och vänskap är centrala i boken. Men först och främst är Dunkelstjärnan ett svindlande och spännande äventyr, som börjar redan i första kapitlet och håller sig i hela vägen till slutet. 
 
Dunkelstjärnan är bok är med andra ord att rekommendera till den som gillar fantasy, oavsett ålder. Tack till Joseph A. Davis för recensionsexemplaret!  
 
 
 
Kommentera inlägget här: