annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Blodsband

Kategori: Spänning

(null)
 
 
Titel: Blodsband
Författare: Edvard Fenvik
Förlag: Lind & Co
Utgivningsår: 2020
Utläst: Juli 2020 
ISBN: 978-91-7861-550-6
Format: Tryckt format (recensionsex) 
Betyg:  👍👍👍👍  / av 5
 
Blodsband är Edvard Fenviks debut (skriven under pseudonym) och första delen i serien om kriminalinspektörerna Oscar Bodford och Sasha Blagljevic vid Stockholmspolisen. 
 
1991.
Fyra killar med usel kvinnosyn har muckat från lumpen och firar det med en fylla på en finlandsfärja. Vad kan gå fel? Det mesta. I detta fall slutar det med en brutal våldtäkt. 
 
Tjugofem år senare.
Oscar Bodfors och Sascha Blagojevic är de två kriminalinspektörer som får ett obehagligt mord att utreda. Utredningen går till en början snabbt framåt, det tycks stå ganska klart vem som är mördaren, men snart händer något som får poliserna att tveka. Är de verkligen inne på rätt spår? 
 
Blodsband är en klassisk polisroman, där läsaren får följa utredningen på nära håll snarare än en hårdkokt action. Med en grym inledning som väcker känslor är det svårt att släppa boken. Utan att avslöja för mycket, det är svårt att inte gripas av en primitiv känsla av hämndbegär...
 
Spännande story, med en som sagt med stark inledning, är det här en riktig bladvändare. Ibland kan den tappa lite fart, men det är snabbt glömt då handlingen tar ett språng framåt. Jag gillar huvudkaraktärerna Oscar och Sasha, de känns som riktiga människor med vanliga normala liv.
Det är svårt att inte dra paralleller till radarparet Sjöwall & Wahlöös polisromaner, om man skalar bort den politiska samhällskritik som genomsyrar deras böcker. 
 
Sammantaget; en lovande och välskriven debut, jag ser fram emot nästa del. Inte minst för att Blodsband avslutas med en riktig cliffhanger. 
 
Tack Edvard Fenvik och Lind & Co för recensionsexemplar! 🙏 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: