annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Rollatorgnissel under den järnblå solen

Kategori: Poesi

(null)
 
 
Rollatorgnissel under den järnblå solen är en diktsamling av Nicko Smith, dedikerad dem som lade grunden för framtida generationer. "Ni är så mycket mer än förbrukade människoruiner i ett råkallt samhälle, där bara de produktiva och konsumerande människorna tycks ha ett värde" skriver poeten i förordet. 
 
 
Försöker navigera till 
morgongröten (som redan har kallnat)
 
Någon dör i ett rum intill
ännu en passerad förfallodag
i livets melodi
 
Så går det till, så går det till 
 
Näckrosblå morgon
 
 
Det här är en vacker samling dikter, nakna och eftertänksamma. Bara en människa som bryr sig om andra människor, kan skriva med en kärleksfull grundton. 
 
Jag har själv arbetat inom äldrevården, precis som Nicko Smith.
Det var mycket slit, underbetalt och ofta stressigt. Samtidigt fint att få vara en viktig del av äldre människors liv, och ta del av deras rika livsberättelser. Den erfarenheten gör att jag känner starkt med flera av dikterna. De är på riktigt, allvarliga och fulla av smärta, ensamhet - och längtan. Livslusten sipprar igenom, hoppet finns också där blandat med ledan. 
 
Alla blir vi förhoppningsvis gammal en dag. Där på ålderns höst hoppas jag att alla får uppleva en vårdare som ser människan bakom den skröppliga kroppen och rynkorna. En som skriver dikter som ger en känsla av medmänsklighet, förståelse och värme. 
 
Tack Nicko för den fina diktsamlingen, med klockren layout dessutom!
 
Titel: Rollatorgnissel under den järnblå solen
Författare: Nicko Smith
Förlag: Egen utgivning 
Utgivningsår: 2020
Utläst: April 2020 
ISBN:  978-952-69438-0-0
Betyg: 👍👍👍👍 /5 
  
 
Kommentera inlägget här: