annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Tornsvalan

Kategori: Romaner

 
(null)
 
 
Titel: Tornsvalan (Del 2 i Ellingeserien)
Författare: Sara H. Olsson
Förlag: HarperCollins Nordic AB
Utgivningsår: 2022 
Utläst: Oktober, 2022
ISBN: 978-91-509-7005-0
Format: Inbunden, 316 sidor (rec.ex). 
Betyg: 👍👍👍👍  /5  (4/5)
 
Sedan sin debut 2017 har Sara H. Olsson givit ut 12 böcker. Tre av dem har nominerats till Storytel Awards och en till Årets Feelgood. Tornsvalan är andra delen i Ellingeserien.
 
Baksidestext
 
Hösten 1941. När kärlek och nya vänskaper föds väcks frågan om blod är tjockare än vatten.

Britt Hedin har hittat sin stora kärlek i Lage, en frånskild, äldre lärare. Men eftersom hennes far motsätter sig förhållandet utvecklas relationen i smyg - tills ett enkelt misstag raserar allt.

Hon tvingas gå med i organisationen Sveriges Landstormskvinnor och skickas till norska gränsen som luftbevakare - i folkmun kallad tornsvala. Där träffar hon nya väninnor men får även se livet från en annan sida när hon möter judiska flyktingar, korrupta poliser och brittiska bombplan. Och hemma i Halland finns Lage. Kommer han att vänta på henne eller är deras kärlekshistoria över?

I nutida Ellinge gräver Paula och hennes vän Holger efter mysterier i bygdens historia. När de hittar en ovanlig dedikation i en bok anar de att de är något på spåren - ett olöst mord från 1940-talet - och ledtrådarna leder till Britt och Lage. 
 
Mina ord om boken
 
Jag har inte läst första delen, Fiendevän, men det var inga problem att läsa den andra delen fristående. Ellingeserien handlar om tre väninnor som under andra världskriget växer upp i Ellinge, ett litet samhälle utanför Varberg i Halland. Inger, Britt och Sonja. De unga kvinnorna har olika förutsättningar i livet, men detta till trots kommer de nära varandra. 
 
Jag dras snabbt in i handlingen, vilken utspelar sig i två tidslinjer: 1941 och 2022.
Sara H. Olsson bygger snyggt upp spänningen, undan för undan växer den och gör det svårt att lägga bort boken. Vilken bladvändare! Jag gillar temat att uppmärksamma kvinnors insatser under andra världskriget, något jag också upplever återkommer i flera romaner nu. Tänker inte minst på en av mina stora favoriter, Kate Quinn. De svenska Tornsvalorna arbetade vid de luftbevakningsstationer, där man spanade och lyssnade efter flyg. Intressant, välskriven och spännande läsning, med många detaljer jag inte kände till innan. Det märks tydligt att författarinnan har gjort en gedigen research. 
 
I övrigt finns inte så mycket att orda om: karaktärerna är trovärdiga och intressanta, berättelsen medryckande och språket lättläst. Sara H. Olsson har hittat ett lyckosamt recept för sträckläsning! Kan varmt rekommendera Tornsvalan till dig som gillar historiska romaner som kryddats med spänning, vänskap och förbjuden kärlek. 

Tack HarperCollins för recensionsexemplaret! 
 

Kommentera inlägget här: