annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Midnattsblot

Kategori: Barn & Ungdom, Spänning

 
(null)
 
 
Titel: Midnattsblot (del 2 i Järvhögatrilogin)
Författare: Camilla Sten
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2021 
Utläst: Juli, 2021
ISBN: 978-91-29-72157-7
Format: Inbunden, 354 sidor (rec.ex).
Tre snabba: Välskriven, suggestiv, bladvändare.  
 
"De hade sett någonting ute i skogen. Hört någonting. 
Någonting som inte var mänskligt. Hur kunde allt förbli detsamma efter det?
Det var som om alla hade glömt. Alla utom hon."
 
 
Sedan debuten 2015, med den dystopiska En annan gryning, har Camilla Sten utkommit med en rad böcker för barn, unga vuxna och vuxna. Bergtagen (2020) är den första delen i Järvhögatrilogin. Med Midnattsblot är det dags att återvända till Järvhöga Läroverk, internatskolan i Jämtlands djupa skogar. 
 
Sedan eleven Markus återfanns vid liv efter de dramatiska händelserna i skogen vid internatskolan, så har livet för de flesta återgått till det normala i Järvhöga. Men för några ungdomarna är sig inget likt. Julia känner att det finns något där inne som lurar i skogen. Emil, Markus rumskamrat, anar att något inte står rätt till med Markus. Han har förändrats sedan händelserna. Tillsammans måste Emil och Julia gör vad de kan för att rädda sig själva, och dem de älskar. 
 
Jag föll pladask för Bergtagen. Så visst kom tanken för mig: har jag för högt ställda förväntningar inför uppföljaren? Handen på hjärtat: Midnattsblot är inte bara lika bra som Bergtagen, den är nära nog ett strå vassare. Karaktärerna blir allt mer levande, deras relationer utvecklas på olika sätt och jag känner starkt med dem. Särskilt Julia, vars mamma blir allvarligt sjuk. Vänskap, skräck och mystik i en perfekt blandning, magisk realism när den är som allra bäst. 
 
Camilla Sten har ett helt eget sätt att skapa magi, på och mellan raderna. Känslan i Midnattsblot är densamma som infann sig när jag läste Bergtagen. En krypande suggestiv stämning som griper tag och gör det helt omöjligt att slita sig. Jag skojar inte. Det är bara att finna sig i att det blir en sömnlös natt, med en påföljande trött morgondag. Superlimma händerna vid pärmarna, silvertejpa pannan mot sänggaveln, sätt tandpetare mellan ögonlocken, ja, ta till de knep du måste, för här är det bara sträckläsning som gäller!
 
Om du inte har läst Bergtagen innan så föreslår jag att du gör det först. Kategorin är unga vuxna och uppåt, och oavsett var på den skalan du befinner dig så rekommenderar dem varmt. Själv förväntas jag nu överleva den långa väntan till den sista delen utkommer, hur nu det ska gå med det avslutet! 😉
 
Tack Rabén & Sjögren för det fantastiska paketet!  🙏
 


Kommentera inlägget här: