annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Noriko på äventyr i tången

Kategori: Barn & Ungdom

 
 
(null)
 
 
Titel: Noriko på äventyr i tången
Författare: Marie Lenngren 
Bild: Marie Lenngren och Ingmari Åkerman
Förlag: Visto Förlag 
Utgivningsår: 2020
Utläst: Augusti 2020
ISBN: 978-91-7885-236-9
Format: Tryckt format, recensionsexemplar.   
Betyg: 👍👍👍👍 / 5
 
Om författaren och boken
 
Marie Lenngren är marinbiolog, specialiserad på tång. Noriko på äventyr i tången är hennes debutbok.
 
Tång är populärt nu, det är både nyttigt som och i mat och användbart för att tillverka bland annat värme, bränsle och mediciner. De kan begränsa klimatförändringarna och övergödningen samt öka den biologiska mångfalden i havet. 
 
Noriko är en nyfiken liten figur som känner till allt om tången, de stora algerna i havet. Hon kan till exempel göra till chips av sockertång och kolasnören av snärjtången. 
 
Mina ord om boken
 
Jag är född och uppvuxen i inlandet, så för mig är insjöar mer bekant än havet. När Marie frågade om jag ville läsa Noriko på äventyr i tången slogs jag av att jag aldrig någonsin har sett eller läst en barnbok om tång, och hur pinsamt lite jag själv vet om ämnet. Så jag får erkänna att det var en informativ bok, med ny kunskap för både mor och son här hemma. 
 
Boken är berättad ur figuren Norikos perspektiv, det är hon som berättar om de olika alger hon stöter på i sin hemmiljö och vad de är användbara till. Hon är döpt efter det japanska ordet nori, en tång som sushiälskare säkert känner igen. Noriko innehåller mycket fakta, där äventyret är något nedtonat, med ett språk som är anpassat från förekoleålder. Rekommendationen är 6-9 år. Och ja, mammor 40 plus också..  😉
 
Rekommenderar boken om Noriko, då den kan bjuda på en fin ingång till att lära barn mer om havet. Våra hav blir allt mer förorenade och förstörda, så ju fler som lär sig från tidig ålder att värdera och vårda dem desto bättre. Sen är det roligt också! Vem kunde ana att det gick att göra chips av alger, eller använda tång för att göra tavlor av?! 
 
Vill tipsa er som arbetar med förskolebarn och de yngre skolbarnen, lite extra. Besök gärna hemsidan; hejnoriko där hittar du inte bara information om hur du beställer boken, utan även hur du bokar workshops och en massa annat spännande och intressant.
 
Det märks att författarinnan brinner för det hon gör, vilket förstås smittar av sig. En fin bok med ett intressant och viktigt tema. Tack Marie och Visto för recensionsexemplaret! 🙏
 
 
  
 
 

Kommentera inlägget här: