annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Natten jag dog av Peter Erik Du Rietz

Kategori: Skräck

 

(null)  

Du Rietz är en mångsysslare som bland annat arbetat som copywriter och frilansskribent i USA. Han rör sig fritt mellan olika genrer och har gett ut ett antal noveller. Natten jag dog är hans första roman. Den har nyligen fått en uppföljare; Vinterdöda ting 

Carl Cronhammer föds 1791 i Köpenhamn. Efter ett relativt kort, och olyckligt människoliv blir han smittad på ett fruktansvärt sorgligt sätt. Carl hade ingen önskan om att omvandlas till vrik men han gavs aldrig något val. 

Det här är en mörk historia om ett annorlunda väsen, vriker. De härstammar från folktro och sägner, och påminner en del om vampyrer. De är blodtörstiga och vill gärna festa loss på en saftig lever om tillfälle erbjuds. Alla som smittas klarar inte den brutala omvandlingen med förståndet i behåll, nej en del nyfödda är fullständigt galna. Alla vriker erhåller unika obehagliga egenskaper, eller gåvor, efter omvandlingen. Skulle ogärna träffa på någon av dem en mörk natt (eller någon annan slags natt heller, för den delen) om vi säger så… 

Natten jag dog kombinerar skräck och äventyr, äkta skräckromantik med andra ord. Samtidigt får vi en och annan historielektion på köpet. Det är en resa genom århundraden - från 1700-talets Göteborg till London och Köpenhamn. Även vikingarnas Normandie får vi bekanta oss med i en parallellhistoria. 

Till en början hade jag lite svårt att komma in i boken. Miljöbeskrivningarna tenderade att bli lite långrandiga och jag föll heller inte riktigt för Carl. Snart får vi möta Blakki och Blanka, och någonstans här förlorar jag mig i berättelsen. Sen kunde jag inte släppa boken, utan plöjer resterande del i något som närmast kan beskrivas som sträckläsningseufori. Dock måste jag erkänna att jag var tvungen att lägga bort den innan jag gick till sängs, för den var lite FÖR läskig för att jag skulle våga läsa den direkt innan sovdags ;) 

"Natten jag dog" är ett fantastiskt skräckäventyr, intressant och läskigt stämningsfull. Man kan riktigt känna smutsen, råheten och den söta bloddoften.. Rysligt bra! Du Rietz har känslan för språk och historia, och det är tydligt att det måste ligga en ordentlig research bakom verket. 

Jag hade gärna sett att redaktören stramat upp lite här och var, kanske även struntat i novellen på slutet - då tror jag att det har blivit en ännu vassare historia. Men bortsett från de små detaljerna så är Natten jag dog en bra skräckbok, som bör läsas med starka nerver och nattlamporna tända! 

Tack Peter Erik Du Rietz och Hoi Förlag för recensionsexemplaret! 

Författare: Peter Erik Du Rietz
Titel: Natten jag dog
Förlag: Hoi Förlag 
Utgivningsår: 2015                 
Utläst: April 2019

 

 

Kommentera inlägget här: