annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

När allt är över

Kategori: Spänning

  
(null)
 
 
Titel: När allt är över (Första delen i serien om Olivia Oldenheim)
Författare: Charlotte Al-Khalili 
Förlag: Norstedts Förlag 
Utgivningsår: 2023
Utläst: Januari, 2024
ISBN: 978-91-1-313300-3
Format: Inbunden, 431 sidor (rec.ex)
Tre snabba: Aktuell, spännande, trovärdig. 
Betyg: 👍👍👍👍 + /5 (4+/5)
 

Författaren Charlotte Al-Khalili nominerades till Årets deckardebut av Svenska Deckarakademin för spänningsromanen Malström 2022. Stark debut som jag skrev om här i bloggen. 

Baksidestext 
 
Jennifer har flytt från sin våldsamma exman och lever gömd med dottern Alice. En morgon hittas Alice ensam i sovrummet. I lägenheten finns blodspår men Jennifer är spårlöst försvunnen. Exmaken verkar ha lyckats med det han så länge hotat Jennifer med, att döda henne och röja undan kroppen.

Åklagaren Richard Bielke och hans assistent Olivia Oldenheim leder utredningen och i början ligger all fokus på exmaken. Men när bevisen inte håller tillräcklig tyngd, och Jennifers kropp inte hittas, väcks den svindlande insikten hos Olivia att förövaren kanske kommer slippa undan. Hon vägrar acceptera det, och kommer farligt nära gränsen för vad hon i lagens namn tillåts göra.

Mina boktankar

Deckaråret börjar bra!

Först ut för i år är När allt är över, första delen i den tänkta serien om Olivia Oldenheim, åklagarassistenten med skinn på näsan men som på grund av till funktionshinder ofta underskattas. 

Charlotte Al-Khalili skriver fram en spännande berättelse om det aktuella, och viktiga, temat utsatta kvinnor och eftervåld. Ett tema författaren hanterar på ett utmärkt sätt. Parallellt med arbetet på åklagarsidan med Olivia så får läsaren följa Jennifers perspektiv via brev som hon skrivit till sin syster Josefin innan hon försvann. 

Här hittar vi färgstarka karaktärer i en intressant åklagarmiljö. Tempot är relativt lugnt, men tillräckligt högt för att ständigt vilja läsa ett kapitel till. För mig utvecklades det till en riktig bladvändare. Olivia är intressant, målmedveten och orädd som hon är. Kort sagt, det är här en välskriven och riktigt spännande kickoff för Oliva Oldenheim-serien, och jag ser redan fram emot att läsa nästa bok! 

Tack Norstedts och Charlotte Al-Khalili för en givande lässtund! 🙏

 
Kommentera inlägget här: