annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Sorgmantlar och festklänningar

Kategori: Romaner


(null)
 

Titel: Sorgmantlar och festklänningar
Författare & Förlag: Anna Barnett
Utgivningsår: 2020
Utläst: Juli, 2021
ISBN: 9789180202053
Format: Häftad, 345 sidor (rec.ex).
Betyg: 👍👍👍👍 / 5

Vi får följa den unga sömmerskan Gerdas levnadsöde i 1800-talets Stockholm. Klasskillnaderna är tydliga, speciellt för arbetarklassens kvinnor är tillvaron tuff. Gerda har länge sett fram emot Christina Nilsson-konserten vid Stockholms Grand Hôtel. Föga anar hon vilka konsekvenser kvällen ska ha för hennes framtid. 
 
Berättelsen är ett resultat av släktforskning, så många delar har hänt i verkligheten medan andra har sitt ursprung i författarinnans fantasi. Då jag har släktforskat en del själv så vet jag hur det är att läsa gamla kyrkböcker, och plötsligt hitta de där personerna som av någon anledning sticker ut lite. Hur de griper tag i en och plötsligt blir levande i ens fantasi.

I Sorgmantlar och festklänningar tecknar Anna Barnett ner Gerdas livsöde med kärleksfull hand, och ett lättsamt språk som passar tidsandan. Med fina personporträtt och härliga miljöbeskrivningar är det lätt att leva sig in berättelsen, det känns nästan som att vara på plats. Ser fram emot uppföljaren, som jag förstått är på gång! ☺️
 
Tack Anna Barnett för att jag fick läsa din fina bok! 🙏