annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

1%-metoden. Små förändringar, stora resultat.

Kategori: Fakta

(null)
 
 
Titel: 1%-metoden. Små förändringar, stora resultat. 
Författare: James Clear
Förlag: Akademius Förlag
Utgivningsår: 2021 (svenska)
Utläst: April, 2021
ISBN: 978-91-986-2460-1
Format: Danskt band, 308 sidor (recensionsexemplar).
Betyg: 👍👍👍👍+ /5 (4+ av 5)
 
James Clear är författare, fotograf och en av världens ledande experter på vanebildning. Boken 1%-metoden har toppat försäljningslistor hos bland andra Amazon, New York Times och USA Today. 
 
1%-metoden fokuserar på hur man bryter dåliga vanor, skapar de goda och behärskar de små beteenden som leder till anmärkningsvärda resultat. Clear menar att om du har problem med att ändra dina vanor är problemet inte du. Problemet är det systemen du använder. Hans metod går ut på att använda ett system som är användbart, inte bara i början, utan även över tid. 
 
Så tycker jag om boken
 
I mitt arbete stöttar jag studenter med struktur och planering, och förstås med motivation. Beteendeförändringar och motivation är med andra ord ett ämne som ligger mig nära och varmt om hjärtat. Jag läste nyligen, och uppskattade, BJ Foggs bok Mikrovanor, som bygger på samma pricip; att skaffa sig små men bättre vanor, snarare än att förlita sig på mål och viljestyrka. Så när Akademius frågade om jag vill läsa och ge en ärlig recension på boken 1%-metoden, så var mitt svar utan tvekan ja. 
 
Jag tyckte 1%-metoden var en aning trög i starten, då författaren går igenom grundprinciperna till varför små förändringar gör stor skillnad. Inga direkta nyheter. När Clear sedan går igenom de fyra lagarna: att göra det synligt, göra det lockande, göra det enkelt och gör det tillfredsställande – då börjar det hända något. Han plockar upp relevant och känd forskning, och levandegör innehållet med exempel ur det verkliga livet vilket gör boken både underhållande och lättläst. 
 
Kapitlen är lagom långa och avslutas med en kort sammanfattning, bra och pedagogiskt upplagt. Riktning och mål är något som vi som arbetar med motivation är vana att använda oss av, så det är intressant att ta del av Clears sätt att se på mål kontra system. Det finns faror med att fokusera (för mycket) på målet, då risken kan vara att när målet är uppnått är det lätt att tappa motivationen. Med ett hållbart system som inbegriper att skapa regelbundna vanor kan man nå små, men viktiga förbättringar genom hela livet. Skapa goda vanor, hur små de än kan te sig, och stapla vanor på varandra. 
  
För att sammanfatta James Clears 1%-metoden: En bok med massor av goda russin som jag glatt plockar med mig in i både arbetsliv och privatliv. Jag har klottrat boken full av stjärnor och markeringar, post it-lappar i olika färger som sticker ut både här och där. En lyx unnad bara den som är ägare av en ett tryckt exemplar. Det finns många likheter med Foggs Microvanor, men ser det hellre som att de kompletterar varandra, än att säga att en är "bättre" än den andra. Så..är du intresserad av att göra en hållbar förändring i ditt liv: läs 1%-metoden och låt dig inspireras av James Clears klokheter och engagemang för förändringa.
 
 "Proffs håller sig det utstakade planen medan amatörer låter livet komma i vägen." 
 
 
Tack Akademius Förlag för det inspirerande recensionsexemplaret! 🙏