annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Kodnamn Safir

Kategori: Romaner

(null)
 
Författare: Pam Jenoff
Titel: Kodnamn Safir
Förlag: HarperCollins Nordic AB
Utgivningsår: 2023
Utläst: Maj, 2023
ISBN: 978-91-509-7451-5
Format: Inbunden, 335 sidor (rec.ex)
Tre snabba: Medryckande, berörande, välskriven.
Betyg: 👍👍👍👍+ /5 (4+/5)
 
Baksidestext
 
1942. Hannah Martel har lyckats fly från Nazityskland efter att hennes man dödats i en pogrom. Hon tar sig till sin kusin Lily, som bor med sin familj i Bryssel. Tillvaron för judar är svår även i Belgien och Hannah söker desperat efter ett sätt att ta sig ut ur det ockuperade Europa. Men det är svårt, och hon tvingas åter ända till det riskfyllda underjordiska arbete hon trodde att hon lämnat bakom sig. 
 
Hannah går med i ett hemligt nätverk inom motståndsrörelsen, som leds av en mystisk kvinna vid namn Micheline och hennes lika gåtfulla bror Matteo. När Lilly och hennes familj arresteras och riskerar att skickas till Auschwitz inser Hannah att hon är den enda som kan hjälpa dem. 
 
Boktankar
 
Jag uppskattade Pam Jenoffs Kvinnan med stjärnan, för hennes skickliga sätt att plocka upp verkliga (och för många okända) händelser från andra världskriget och skapa en fiktiv berättelse. Så även denna gång, i Kodnamn Safir. Hennes research är imponerande, minst sagt. 
 
Det är lätt att dras med i handlingen och fastna för de komplexa karaktärerna i boken, särskilt den starka Micheline som jag genast fattar tycka för. Själva berättelsen med verklighetsanknytningen är det som får mig fast, själv hade jag gärna tonat ner kärleksdramat en aning. Det är en berättelse som bjuder på vänskap, och som sagt kärlek, men framför allt mod. Jag hade ingen aning om den verkliga historien om uppdraget, att frita fångar från tåget mot Auschwitz. Vilken fantastisk historia! 
 
Pan Jenoff skriver i sitt efterord om detaljer hon har ändrat på, och ger även tips på vidare läsning. Otroliga människor som kämpade i motståndsrörelsen, så viktigt att lyfta fram, minnas och hylla dem. Jag kan inte låta bli att tänka på vår egen samtid, nu när stöveltrampet hörs på avstånd. Inte trodde majoriteten att det demokratin var hotad, då på 1940-talet heller. Det är otäckt, hur snabbt det kan gå när bollen har kommit i rullning. Ger mig onekligen en tankeställare... 
 
En bok att rekommendera dig som uppskattar en välskriven historisk roman som håller dig fängslad tills du slår ihop pärmarna. Ser redan fram emot Jenoffs nästa bok! 
 
Tack HarperCollins för recensionsexemplaret! 🙏