annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Allra finaste du av Ebba Mörner & Erina Stene

Kategori:

(null)
 

Romanen är inspirerad av verkliga händelser där  Erina Stene är en pseudonym för personen som troligen berättat händelserna.

Boken handlar Sarah, en kvinna med två tonårsbarn som börjar dejta en man via en dejtingsajt. Till en början är Mats en riktig dröm, han ser och vet att uppskatta henne. Han har allt det Sarah vill ha. Han är en framgångsrik professor med stor charm och de två inleder ett passionerat förhållande. Men ganska snart kommer tvivlen, vem är han egentligen – mannen hon valt att leva med?

Vi har hört kvinnor berätta den här historien så många gånger, den väcker den samma avsky varje gång. Och frågan; Varför litar vi (de som är/blivit utsatta) inte på den där magkänslan, olusten som säger att det är något som inte stämmer? Varför går vi inte direkt? Istället urskuldar vi mannen, bortförklarar och tränger bort tvivlen?

Det här är en stark berättelse, det är vid ett par tillfällen under läsningen som jag blir fysiskt illamående och gråter av en väldigt beskrivande scen i boken. Jag blir berörd, arg och ledsen. Vill kliva in i handlingen och skaka om Sarah, få henne att lämna honom. Boken beskrevs som en spänningsroman, men personligen skulle jag hellre placera den under drama. På bokens baksida kan man läsa att författarna vill berätta om det våld som kvinnor kan utsättas för i helt vanliga hem, och hur godtyckligt vårt rättssystem kan fungera idag.

Det är helt klart en läsvärd bok som jag rekommenderar!

Mitt betyg är 4 av 5 👍👍👍👍

 

Författare: Ebba Mörner och Erina Stene
Titel: Allra finaste du
Förlag: Nygren Nygren
Utgivningsår: 2014
Format: Inbunden bok lånad på biblioteket
Utläst: Juni 2018