annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Barnhemmets hemlighet

Kategori: Barn & Ungdom

(null)
 
 
Titel: Barnhemmets hemlighet
Författare: Elin Holmberg
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2023
Utläst: September, 2023
ISBN: 978-91-29-74232-9
Format: Kartonnage, 141 sidor (rec.ex)
Tre snabba: Läskig, välskriven, sträckläsarbok. 
Betyg: 👍👍👍👍+ /5 (4+/5)
 
Baksidestext
 
Tjällvattnet, platsen i ingenstans.
 
Hit kommer 12-åriga Clara en sommarkväll med sin pappa och hans tjej Malin. De har köpt ett stort fallfärdigt hus vid älven, precis vid Sandöbrons fäste. Byggnaden har tjänat både som pensionat och barnhem genom åren, men nu ska de rusta upp och göra om huset till Ångermanlands finaste Bed & Breakfast. Men under renovering börjar underliga saker att ske. Varför står det HJÄLP! på väggen bakom en tapet? Vem har skrivit det gamla brevet de hittar bakom en list? Varför blir Malin blekare för var dag som går? 

Clara och hennes vän Eli börjar luska i mysteriet, och bit för bit uppdagas en mörk historia från det förflutna.
 
Mina boktankar
 
Du känner kanske igen upplägget; Barn/Ungdom tvingas att med till hus på landet, där varken täckning på mobilen eller kompisar finns. Huset visar sig vara hemsökt. Konceptet kan kännas utnött, men faktum är att det kan fungera strålande. Som ett favoritrecept som man kan utantill men med en ny lite oväntad ingrediens, så vips har man en riktig publikfriare. Som i detta fall. Elin Holmberg hittar twistar som håller läsaren på tårna genom hela boken. 
 
Trovärdiga karaktärer i en härligt läskig miljö, i Ångermanlands hjärta. Här finns intressant historia, som skickligt vävs in i berättelsen. Barnhemmets hemlighet är en lättläst och välskriven bok, fint anpassad till mellanåldern nio till tolv år. Vad kan passa bättre i höstmörkret än en riktigt bra spökhistoria? Och kom ihåg att läslovet närmar sig med stormsteg 🤗
 
Tack Elin Holmberg och Rabén & Sjögren för recensionsexemplar! 🙏