annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

De förbjudna böckernas bibliotekarie

Kategori: Romaner

 
(null)
 
 
Titel: De förbjudna böckernas bibliotekarie  
Författare: Brianna Labuskes
Förlag: HarperCollins Nordic
Utgivningsår: 2024 (svenska)
Utläst: Mars, 2024
ISBN: 978-91-509-7684-7
Format: Inbunden,352 sidor (rec.ex)
Tre snabba: Välskriven, intressant, verklighetinspirerad.
Betyg:👍👍👍👍+ /5 (4+/5)
 
Brianna Labuskes är i grunden journalist med inrikning mot politik. De förbjudna böckernas bibliotekarie är hennes första historiska roman. 
 
Handling
 
Berlin 1933. Den amerikanska författarinnan Althea James får en inbjudan från självaste Joseph Goebbels att delta i ett kulturutbytesprogram i Tyskland. Althea upplever Berlin som möjligheternas stad. En inställning som förändras när hon träffar Dev, en kvinna som visar henne det riktiga Berlin.

Paris 1936. Hanna Brecht har flytt Tyskland och förföljelsen. Paris är inte den fristad hon tänkt sig, men De förbjudna böckernas bibliotek skänker mening med livet. 

New York 1944. Sedan Vivian Childs man dödades i striderna mot nazisterna har hon fört ett eget krig mot den politiker som beslutat att avbryta hennes hjärteprojekt: att tillhandahålla väl utvalda böcker till miljontals soldater utomlands. Hon måste få senatorn att dra tillbaka beslutet - och till hjälp tar hon en alldeles särskild bibliotekarie.
 
Mina boktankar
 
Att läsa om människor som älskar och vill skydda böcker är en oemotståndlig lockelse för alla bokälskare, inte sant? "Council of Books in Wartime", en verklig organisation som grundades under andra världskriget av bokhandlare, förläggare, bibliotekarier och författare, ligger till grund för denna gripande berättelse. Genom författarens omfattande research får berättelsen om dessa kvinnor, och deras relation till böckerna, en stark och trovärdig grund.

I början fann jag det lite rörigt att växla mellan de tre kvinnorna och deras tidslinjer, men snart blev jag fångad av deras berättelser och kunde njuta av en välskriven roman fylld av kärlek till litteraturen och spännande miljöer.

Boken påminner oss om att bokcensur och kampen för yttrandefrihet är inte bara historiska fenomen; de är aktuella över hela världen idag. Det är så viktigt att vi uppmärksammar och lär av historien för att förhindra att liknande händelser upprepas. 

Jag rekommenderar varmt denna bok till alla som uppskattar välskrivna romaner som ger ett kvinnoperspektiv på andra världskriget, och som är fyllda av kärlek till litteraturen. 

Tack HarperCollins för läsupplevelsen! 🙏

Kommentera inlägget här: