annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Släpp ångesten fånga livet

Kategori: Fakta

(null)
 
 
Titel: Släpp ångesten fånga livet
Författare: Pia Callesen
Medförfattare: Anne Mette Futtrup
Förlag: Norstedts förlag
Utgivningsår: 2023
Utläst: Mars, 2024
ISBN: 978-91-1-312627-2
Format: Danskt band, 232 sidor (rec.ex)
Tre snabba: Inspirerande, lärorik, intressant. 
Betyg:👍👍👍👍 /5 (5/5)
 
 "Bara låt ångesttankarna och känslorna komma. 
Psyket reglerar sig själv om vi låter bli att blanda oss i hela tiden." 
 
Pia Callesen, psykolog och författare, är känd för sina böcker "Lev mer tänk mindre" och "Hjälp din tonåring att hantera livet". I hennes senaste bok, "Släpp ångesten fånga livet", introducerar hon läsarna till grundläggande principer inom metakognitiv terapi (MCT). 
 
Boken belyser hur ångest, oavsett dess form - hälsoångest, social ångest, tvångssyndrom och andra - har sin rot i en överdriven hantering av tankar, känslor och kroppsliga förnimmelser. 

En av de centrala aspekterna är att MCT inte förespråkar traditionell exponeringsterapi som en lösning. Istället handlar det om att inte låta varje tanke få fäste, utan att acceptera att tankar är just tankar, inte nödvändigtvis en reflektion av verkligheten. Detta innebär en omvälvande förändring för dem som är vana vid Kognitiv Beteendeterapi (KBT). 

Genom de många exemplen får läsaren följa olika individers kamp mot ångest och hur de har blivit hjälpta av MCT. Det gör det lättare att förstå terapins principer och tillämpningar. Boken är också strukturerad på ett tilltalande och lättförståeligt sätt, vilket underlättar för läsaren att ta till sig innehållet. Personligen har jag fått mycket ut av "Släpp ångesten fånga livet" och känner mig nu nyfiken på att utforska författarens tidigare böcker.
 
Tack Norstedts för att jag fick läsa Pia Callesens kloka och givande bok! 🙏

Kommentera inlägget här: