annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

De utvalda

Kategori: Spänning

(null)
 
 
Titel: De utvalda
Författare: Helena Kubicek Boye
Förlag: Norstedts förlag
Utgivningsår: 2023
Utläst: Januari, 2024
ISBN: 978-91-1-311716-4
Format: Inbunden, 364 sidor (rec.ex)
Tre snabba: Aktuell, intressant, bladvändare! 
Betyg:👍👍👍👍+ /5 (4+/5)
 
De utvalda är Helena Kubicek Boyes första del i serien Profileraren. Hon har tidigare skrivit deckarserien om Anna Varga (totalt sex böcker 2018-2024), och därtill ett antal böcker om hälsa och psykologi. 
 
I De utvalda hittas en välkänd Malmöprofil mördad i hissen i ett nybyggt lägenhetshus i Västra hamnen. Han har ett märkligt brännsår över munnen. Martin "Gulte" Guldström från Malmöpolisens specialgrupp för grova brott är en av de första på plats, och det som till en början framstår som en urspårad konflikt mellan två grannar visar sig snart vara något betydligt större.

Vid Stockholmspolisens avdelning för grova brott toppar Truls Reimer statistiken över uppklarade fall, men hans buffliga attityd uppskattas inte av alla. Då klagomålen blir för många får han ett erbjudande om förflyttning till Malmö, och hans chef gör det klart att det inte är ett alternativ att tacka nej.

Psykologen Kattis Olsson har lagt jobbet som profilerare på hyllan. Numera arbetar hon på en samtalsmottagning och försöker hantera livet som ensamstående mamma. Men när hon blir tillfrågad om att hoppa in i sin gamla roll och hjälpa polisen att ringa in gärningspersonen som brännmärker män i Malmö, kan hon inte motstå erbjudandet. Ganska snart inser dock Kattis att hon behöver köra en parallell utredning utan att informera sin nye chef. Ett beslut som kan få katastrofala följder om det visar sig vara fel ...

Mina boktankar
 
Jag gillar Anna Varga-serien, så det var roligt att få hugga in på De utvalda och lära känna Gulte, Truls och Kattis. Författarinnan bygger upp sin historia med en snygg intrig, intressanta karaktärer och lagom många villospår. En aktuell polisdeckare med hjärta! 
 
Kattis är trovärdig som varannan-vecka förälder, som samtidigt är passionerad i sitt arbete, två arenor som många förstår är svår att kombinera. Hon är orädd, vilket kan få konsekvenser inte minst för henne själv, men det tillför berättelsen en extra nerv. Truls å sin sida vill bara lösa fallet så att han kan dra tillbaka till Stockholm. Den mannen ger mig hjärtklappning, och då pratar vi inte om på det bra sättet! Men okej, han behövs också. Det är ett gäng som jag tycker kompletterar varann på ett bra sätt. Författaren väver skickligt samman spänning, mänsklighet och det dagliga livets utmaningar hos alla som jobbar med fallet. 
 
Korta kapitel drar upp tempot, bara ett till... En riktig bladvändare! Måste också nämna miljön, för det är härligt att få besöka Malmö genom författarinnans miljöbeskrivningar. Med andra ord, det här är en spännande deckare med mänskliga karaktärer i en intressant miljö. Jag längtar redan efter att återse Kattis, Truls och Gulte! 🤗
 
Tack Helena Kubicek Boye och Norstedts! 🙏
 

Kommentera inlägget här: