annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Det uppenbara

Kategori: Spänning

  (null)
 
 
Titel: Det uppenbara. Del två i deckarserien Stockholm nu. 
Författare: Benny Haag & Lennart Karlsson
Förlag: Ordfront förlag
Utgivningsår: 2023
Utläst: November, 2023
ISBN: 978-91-7775-332-2
Format: Inbunden, 352 sidor (rec.ex)
Tre snabba: Aktuell, underhållande, välskriven. 
Betyg: 👍👍👍👍 /5 (4/5)
 
Det uppenbara är den andra delen i deckarserien STOCKHOLM NU som skildrar polisens arbete med en näst intill dokumentär insyn, men också det stora behovet av kollegial vänskap i en vardag med stora prövningar.   
 
Baksidestext
 
En morgon hittas det socialdemokratiska kommunalrådet i Sollentuna ihjälskjuten med fyra skott i ryggen. Mordet sker bara ett par veckor efter att han lovat krafttag mot det kriminella Sollentunanätverket, och hotats till livet. Samhället kräver en snabb lösning på fallet, och politikerna lovar att inte vila förrän en gärningsman är satt bakom lås och bom.

Polisen tycks få sin teori bekräftad av ett Instagraminlägg som hyllar mordet. Men den ovälkomna uppmärksamheten leder till tumult i området kring Malmvägen, med upplopp och kravaller som följd. Samtidigt försöker Zarin Kadri, en ensamkommande flyktingpojke från Afghanistan, få ordning på sitt liv i det nya landet. Av en slump hamnar han i Sollentuna, mitt i händelserna centrum.  

Wollter och Bergström kopplas in på fallet och blir genast tveksamma till polisledningens snabba slutsatser om gärningsmannens identitet. Med hjälp av åklagare Dorte Jacobsen försöker de se på fallet med andra ögon.  

Mina boktankar
 
Jag läste första delen i serien Stockholm nu, Det som inte syns (2022), precis innan den andra för att hänga med från början. Författarparets debut var mycket lovande, och jag upplevde att de två poliserna Bergström & Wollter hade nåt bra på gång. 
 
Ungdomar på glid, gängvåld och politikens kamp att bekämpa dito; det kan knappast bli mer realistisk samtidspänning än så här. Påminner en del om Sjövall & Wahlöö. Med rappa dialoger och en stor portion action så blir det en intensiv läsupplevelse. Spännande vändningar med en ådra av humor för att orka med allt det hemska. 
 
Det uppenbara är en läsvärd och välskriven deckare, även om jag tycker att den första delen var något vassare. Kanske beror det på att politikerna framställs som inte alltför smarta? Polisarbetet känns högst trovärdigt, säkert tack vare att Lennart Karlsson är en erfaren polis som jobbat länge på Stockholms gator. Det gör att det bitvis känns dokumentärt. 
 
Så. Är du ute efter en verklighetstrogen deckare med mycket fart i, då kan jag varmt rekommendera den här serien. Tack till Haag & Karlsson för underhållande lässtunder!  🙏
 
 
Kommentera inlägget här: