annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Det dåliga samvetet

Kategori: Spänning

(null)
 
 
Författare: Pernilla Ericson
Titel: Det dåliga samvetet (fjärde fristående delen om Erlagruppen)
Förlag: HarperCollins Nordic AB
Utgivningsår: 2023
Utläst: Maj, 2023
ISBN: 978-91-509-7439-3
Format: Inbunden, 300 sidor (rec.ex)
Tre snabba: Engagerande, otäck, snabbläst. 
Betyg: 👍👍👍👍+ /5 (4+/5)
 
Pernilla Ericson skrev första boken om utredningsteamet Erlagruppen, Spåren vi lämnar efter oss, 2016. Därefter kom uppföljarna Jag ska hitta dig och När du vänder dig om. Nu är det dags för den fjärde delen, Det dåliga samvetet. Alla delarna går att läsa fristående. Författarinnan har även skrivit den omtyckta serien om polisen Lilly Hed. 
 
Handling
 
En kvinna hittas död i sin bostad i centrala Stockholm. Framgångsrik och omtyckt, ändå tycks hon ha begått självmord. Edith, Rickard, Liv och Aminah - Erlagruppen - återförenas för att utreda fallet. Snart visar det sig att kvinnan levt ett helt annat liv bakom kulisserna.
 
När så ännu en känd företagare med mörka hemligheter hittas död, ställer sig teamet frågorna: Vad har fått personerna att begå självmord? Har de utpressats? Eller rent av tvingats att ta sina liv? Erlagruppen dras in på farliga vägar, vägar som ska visa sig skaka om gruppen i dess grundvalar.  
 
Mina boktankar
 
Jag fick upp ögonen för Pernilla Ericson i och med Spåren vi lämnar efter oss, vilken gav rejält med mersmak. Erlagruppen med sina omaka, genuina karaktärer är en intressant att följa. De gjorde mig verkligen inte besviken i Det dåliga samvetet heller. Intrigen är genomtänkt och obehaglig, det är lätt att sugas in i handlingen. Korta kapitel med olika perspektiv driver upp spänningen, och gör det direkt omöjligt att släppa boken!
 
Det dåliga samvetet känns på riktigt, i dubbel bemärkelse; verkligheten är starkt närvarande, och det är smärtsamt att den verkligheten är så fruktansvärt smutsig. Ilskan mot samhällets parasiter, de som raserar människors liv för sin egen vinnings skull, gör mig sååå förbannad. Ilskan eldar förstås också på läshastigheten. Det dåliga samvetet är med andra ord en deckare att rekommendera dig som gillar en bra, välskriven och snabbläst historia som verkligen engagerar. 
 
Tack HarperCollins och Pernilla Ericson!
 
 

KOMMENTARER:

Kommentera inlägget här: