annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Calima

Kategori: Spänning

(null)
 
Titel: Calima
Författare: Gabriella Ullberg Westin
Förlag: HarperCollins Nordic
Utgivningsår: 2023
Utläst: December, 2023
ISBN: 978-91-509-7643-4
Format: Inbunden, 361 sidor (rec.ex)
Tre snabba: Nervpirrande, bladvändare, lättläst. 
Betyg:👍👍👍👍 /5 (4/5)
 
Gabriella Ullberg Westin har jag skrivit om tidigare i bloggen, då har det handlat om böckerna i serien om kriminalinspektören Johan Rokka, vilka har getts ut i sex länder och sålts i över 300 000 exemplar. En riktig kanonserie för den som gillar rafflande polisdeckare!
 
Handling
 
Maja tvingas att ta sina två barn och fly landet när hennes man kallblodigt skjutits till döds. Polisen tror att det var Maja som vara den egentliga måltavlan. Flykten för dem till Gran Canaria, där de får nya identiteter. 
 
Rädslan att bli upptäckta är deras ständig följeslagare på ön, samtidigt som de försöker skapa sig en tillvaro. De lär känna en svenskt par, Estelle och Martin, och snart blir Estelle och Maja goda vänner. Kvinnorna bär på hemligheter, saker som kan få deras tillvaro att rämna om de kommer ut.
 
Sandstormen Calima hotar att dra in över Gran Canaria, men det är kanske inte det enda hotet som är i antågande... 
 
Mina boktankar
 
Gabriella Ullberg Westin är van att skriva fram spänning, även om hon denna gång gör det på ett annorlunda sätt än i Morden i Hudiksvall-serien. I Calima är det psykologisk spänning där relationerna står i fokus, där oron sakta men säkert kryper sig inpå. Det gör det svårt att lägga ifrån sig boken, vill bara läsa ett kapitel till... och sen ett till! 
 
Det är lätt att känna med familjen som har tvingats fly sitt hemland, och särskilt känslomässigt blir det med barnen, ur deras perspektiv. Tankeväckande tema. Nemo, tonåringen i familjen, är den karaktär som jag tycker är intressant att följa. Nemos sätt att se på familjens utmaningar, och sin mammas agerande, känns trovärdigt. Tonåringens sårbarhet; att vara barn och liten samtidigt som han vill vara stor, och svårigheterna med en frigörelseprocess mitt i denna komplicerade tillvaro, tycker jag fångas på ett fint sätt. 
 
Calima är en välskriven spänningsroman om relationer, och hur dessa påverkas i utsatta situationer, som jag varmt kan rekommendera. 
 
Tack HarperCollins och Gabriella Ullberg Westin för spännande läsning! 
 
 
Kommentera inlägget här: