annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Skymning

Kategori: Barn & Ungdom

 
  (null)
 
Titel: Skymning. Första delen i Höstlovstrilogin. 
Författare: Walter Falk
Illustrationer: Reine Rosenberg
Förlag: Bookmark Förlag
Utgivningsår: 2022 
Utläst: November, 2022
ISBN: 978-91-893993-30-1
Format: Inbunden, 220 sidor (rec.ex). 
Betyg: 👍👍👍👍👍 /5  (5/5)

Tre snabba: Klurig, medryckande, bladvändare.
 
Skymning är första delen i Höstlovstrilogin, hela serien utspelar sig under ett och samma dygn.
 
Baksidestext 

Det är en av höstlovets kallaste kvällar. I Tofstaholms spöklika herrgård har en mörkklädd person brutit sig in genom källarfönstret för att stjäla en väldigt speciell tavla. Tavlan tillhör den unga grevinnan Fiona och är ett arv efter hennes far som just dött under mystiska omständigheter. 

Alldeles i närheten har 13-årige Jakob precis stött på sin barndomsvän Hedvig. De har inte setts på två år, sedan den dagen då de slutade prata med varandra. Nu står de där i mörkret som två främlingar.  

Samtidigt som Jakob försöker vinna tillbaka Hedvigs vänskap dras de in i en fartfylld jakt på den gåtfulla taveltjuven. Vem kan de egentligen lita på?

Mina tankar om boken

I korta kapitel får läsaren följa karaktärerna Jakob och Hedvig i deras jakt på tjuven. Vi får även i korta sekvenser ta del av tjuvens tankar, vilket ger en extra dimension av spänning.
Karaktärerna är fint gestaltade och lätta att tycka om. De snygga svartvita bilderna drar mina tankar till 80-talets Starlet kombinerat med den coola Modesty Blaise, vilket gör att jag till en början har lite svårt att få ihop bilderna med karaktärerna. Men snart har jag vant mig och tycker att de tillför liv till berättelsen.

Jag tycker det är en lättläst, välskriven och riktigt lyckad deckare för barn mellan nio och tolv år, med ett lagom utmanande fall. Små ledtrådar serveras längst vägen, bit för bit under kvällen läggs pusslet som driver på mot upplösningen. Men slutet är inte slutet, istället är det en ordentlig cliffhanger som får oss att se fram emot fortsättningen! Vi längtar att få se hur det går..!

Tack Bookmark Förlag! 

 


Kommentera inlägget här: