annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Systarna och ensamheten

Kategori: Spänning

  (null)
 
 
Titel: Systrarna och ensamheten
Författare: Simon Häggström
Förlag: HarperCollins Nordic AB
Utgivningsår: 2022
Utläst: Mars, 2022
ISBN: 978-91-509-6752-4
Format: Inbunden, 406 sidor (rec.ex). 
 
Simon Häggström arbetar som polis, specialiserad på prostitution och människohandel. Flickorna som sprang (2019) är den första delen i serien om människohandelsgruppen, uppföljaren I skuggan av sektor fem kom 2020. 
 
I Systrarna och ensamheten, den tredje delen, möter vi Amanda som flyr undan sin våldsamme pojkvän och hamnar på Stockholms gator. En kväll blir hon misshandlad när en man oväntat kommer till hennes undsättning. Hon blir kär i sin beskyddare, men vem är han egentligen? 
 
Amandas syster Jennifer är orolig för sin syster, och kontaktar därför Markus Lundström och Natalia Volotkova från människohandelsgruppen. Poliserna hittar Amanda, som är fast i en värld full av pornografi, prostitution och droger. Det visar sig snart att Jennifer är den enda som kan rädda sin syster. 
 
Mina ord om boken
 
Han har gjort det igen: skrivit en högaktuell bladvändare som berör på djupet!
 
Ingen kan behandla ämnet människohandel och prostitution bättre än den som själv har arbetat på fältet i många år, någon som känner till miljöerna och som har träffat de utsatta kvinnorna, och satt dit torskarna. Författaren bemästrar att sätta ord på det svåra, det smutsiga och grymma, vilket gör hans böcker helt realistiska. 
 
Jag sträckläste Systrarna och ensamheten, för det finns inget annat sätt att ta sig an Simon Häggströms böcker. Det är svårt att värja sig inför det faktum att det här är saker som händer på riktigt. Det kan vara vem som helst som köper sex: en pappa till någon av barnens kompisar, en arbetskompis, grannen.. till och med en polis. Porrfilmerna som bara blir värre och värre, där kvinnor tvingas till övergrepp, fullkomligt vidriga saker. Män som inte skyr några medel för att tillfredsställa sina sjuka lustar. Senast nu i veckan läste jag att det befaras att kvinnor och barn som nu flyr undan kriget i Ukraina kan komma att hamna i människohandelns klor. Det finns alltid någon galning som ser sin chans i någon annans utsatthet. 
 
I mina ögon växer författaren för varje bok. Systrarna och ensamheten är en välskriven historia som drabbade mig hårt. Den här bokserien väjer inte för något, hur rått det än är, samtidigt som det finns en ödmjukhet i sättet att bemöta offren i berättelsen. Imponerande balansgång!
 
Tack Simon Hägglund och HarperCollins för att jag fått läsa den förkrossande berättelsen om systrarna Amanda och Jennifer. Enda anledningen till att jag kan sova i natt, efter att ha läst din bok Simon, är att jag vet att du och dina kollegor gör allt ni kan för att hjälpa de utsatta kvinnorna bort från de män som utnyttjar och skadar dem. En stor eloge till er! 🙏
 
 
Stötta gärna någon av de organisationer som arbetar för utsatta kvinnor:
 
Talita: talita.se 
Ellencentret: ellencentret.se
Novahuset: novahuset.com
 
Kommentera inlägget här: