annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Jag lämnar ekorrhjulet av Åsa Axelsson

Kategori:

(null)
 
 
När Åsa Axelsson, gymnasielärare och fyrbarnsmamma, går in i väggen har hon inget annat val än att tänka om och tänka nytt. Hon måste tänka på familjens ekonomi och snåla in där det går. Snart blir det till en livvstil. Område efter område får sig en genomgång - Åsa hittar ställen att spara in, utan att för den skull få ett fattigare liv. Tvärtom. Hon tycker att livet är roligare, känner sig friskare och rikare än på länge. Även bankkontot är stabilt, trots att det bara är Åsas man som  lönearbetar och drar in pengar till hushållet. Hon ställer sig frågan: Varför sliter vi ut oss, borde vi inte försöka leva annorlunda?
 
Det här är en bok för den som vill ha ett lite annorlunda perspektiv på tillvaron, och ekonomin, där normen att arbeta hundra procent ifrågasätts. Det är även en bok för den som behöver inspiration att leva på ett enklare sätt, både för miljön och plånbokens skull. 
 
Förstås kan jag inte låta bli att känna ett litet skav, ska vi lösa samhällets stora farsot - stress och utmattningssyndrom - med att kvinnor ska stanna hemma och laga mat, sy och odla, alltmedan männen ska jobba heltid och stå för att dra in pengar till familjen? Hur skulle tongångarna varit om det hade varit en invandrarkvinna som skrivit en bok om att vara hemma för att ta hand om familjen istället för att jobba? Tyvärr tror jag inte att den hade mottagits på samma positiva sätt. Då har rösterna förmodligen höjts att det är en kvinnofälla. Det blir provokativt, och politiskt. 
 
Jag väljer att se mer nyanserat på boken och dess innehåll. Det här är en människas resa och val, utifrån hennes livssituation med allt vad det innebar med begränsningar och möjligheter - och hon gjorde nåt fruktbart av det som även genererade i en bok. Alla har inte den möjligheten, den ensamstående mamman eller pappan har redan sparat in på det som går och kan heller inte stanna hemma utan måste jobba. Vår familj skulle inte ha den möjligheten, heller. Men jag tycker likafullt att boken är väldigt givande.
 
Jag plockar russinen ur kakan, låter mig inspireras och tar till mig Åsas lärdomar som hon skaffat, och så generöst berättar om i sin bok på ett humoristiskt och lättsamt sätt. Boken får mig att tänka vidare; Vi arbetar för att tjäna pengar så att vi ska ha råd att leja andra att ta hand om våra barn, renovera våra hus som egenligen är fullt dugliga, köpa bilar med lånade pengar, utlandsresor för att semestra och är helt slut när vi kommer hem av alla aktivitetet, någon annan (RUT) ska städa våra hem och kanske även pool och trädgård, till och med hunden lämnar vi på hunddagis - för vi har inte tid att rasta eller aktivera den själv.
 
Glöm heller inte att vi behöver köpa den senaste tekniken, och det senaste modet, köpa mera  kläder fast vi redan har fulla garderoben.. och vad ska vi göra med all denna tid som vi sparar? Jobba ännu mera? Eller sitta med våra telefoner och plattor och klaga på de som inte väljer annorlunda? Eller kanske ger det mer sinnesro att skapa tid för sig själv, istället för att stressa ihop pengar för att köpa saker vi inte egenligen behöver? Ja, valet är förstås upp till var och en.
 
Men nog är boken tankeväckande alltid, som du du kanske märker! ;-)
 
 
Tack Norstedts förlag för recensionsexemplar och Åsa Axelsson som delar med dig av dina erfarenheter! 
 
Författare: Åsa Axelsson
Titel: Jag lämnar ekorrhjulet
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2019 
Utläst: Maj 2019  
 
 
 

Kommentera inlägget här: