annabokmal.blogg.se

Boktips & bokrecensioner

Dammråttan av Mari Nilsdotter

Kategori:

(null)
 
 
Dammråttan är en tragikomisk relationsroman, av debuterande Mari Nilsdotter. Den handlar om Lalle som lever med den tyranniska Magdalena. Allt han vill är att leva ett vanligt liv, men hur han än försöker att göra henne nöjd hittar hon alltid något fel och anledningar till att hacka på honom. Relationen med de två barnen är också ansträng, för att inte säga nästan obefintlig. De är som fyra omaka människor som lever under samma tak, inte som en familj. Lalle är fullständigt hunsad av Magdalena, som en dammråtta långt in under toffeln.
 
De enda som är på Lalles sida är hunden Bonzo, och Lalles åldrande mamma. De hoppas nog bägge att Lalle ska ta sitt sunda till fånga och flytta så långt från Magdalena som han bara kan. Och en dag tar han mod till sig... för att gå ur askan in i elden. Det kommer ett par tvistar, har lust att kliva in i boken och skaka om Lalle vid ett par tillfällen. 
 
Det är ett annorlunda perspektiv - att läsa om en man som är utsatt för psykisk misshandlad i ett förhållande. Det är betydligt vanligare att läsa om det motsatta. Ett viktigt ämne. Jag upplever Lalle som trovärdig och äkta. Mari förmedlar hans känslor och tankar på ett bra och bitvis roligt sätt, även om jag mest känner sympati för den stackars Lalle. Däremot får jag ingen vidare kontakt eller känsla för de övriga personerna i berättelsen. 
 
Det är en lättläst roman, språket är enkelt och med korta kapitel gick det snabbt att läsa de 260 sidorna. Så klart hjälper det till att berättelsen bjuder på frågor som behöver få svar, hur ska det egentligen gå för Lalle? 
 
Tack snälla Mari Nilsdotter för att jag fick ett recensionsexemplar av din bok! Det ska bli intressant att följa dig i ditt författarskap och se vad du gör i ditt nästa bokprojekt :)
 
Författare: Mari Nilsdotter
Titel: Dammråttan
Förlag: Type and Tell
Utgivningsår: 2019
Utläst: Maj 2019 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: