Går genom vatten, går genom eld av Christian Unge

/ Permalink / 0
(null)
 
Christian Unge är överläkare och har jobbat för Läkare utan gränser, disputerade 2010 i Global Hälsa för Hans Rosling. Han har tidigare skrivit thrillerserien om kirurgen Martin Roeykens, med titlarna Turkanarapporten, Kongospår och Saharasyndromet. 2018 kom Har jag en dålig dag så kanske någon dör, en fantastisk bok som jag varmt kan rekommendera om du inte redan har läst den. 
 
Går genom vatten, går genom eld är första delen i spänningsserien om Tekla Berg som arbetar som akutläkare på det fiktiva Nobelsjukhuset i Stockholm. Tekla är en väldigt speciell person och läkare, med förmågor och egenskaper vilka gör henne som klippt och skuren för huvudrollen. Baksidestexten beskriver Tekla om karismatisk, vilket jag kan intyga inte är en underdrift.
 
En stor explosionsbrand utbryter i ett höghus och orsakar ett katastroflarm, Tekla är en av de första på plats och räddar livet på en svårt brännskadad man. Frågorna är många, är det en terroristattack? Vem är mannen? Är det en terrorist eller ett oskyldigt offer? Eller någon som Tekla står nära? Det här är upprinnelsen till en rad händelser som kommer att beröra så väl sjukhuspersonal som polisen och kriminella nätverk.
 
Sjukhusmiljön är definitivt Christian Unges hemmaarena, vilket gör karaktärerna och miljöbeskrivningarna på sjukhuset trovärdiga och äkta. Förutom personalen på Nobelsjukhuset får vi även bekanta oss med ett antal poliser, och en maffiafamilj med patriarken Victor Umarov i spetsen. 
 
Det är bra flyt i texten och tempot är högt, vilket underlättar sträckläsning. Avsätt tid för att läsa hela boken i ett svep, för det är precis vad du kommer att vilja göra. Spänningen finns där redan från första sidan, och den släpper inte taget. Jag gillar att handlingen utspelar sig på ett sjukhus, speciellt på en akutmottagning. Det tillför en känsla av att vad som helst kan hända. I kombination med att Tekla är en oförutsägbar och egensinnig person blir det en nervkittlande fullträff. Jag fastnar direkt för henne, med både hennes superkrafter och tillkortakommanden. Jag hade inte en tråkig stund med den här boken i min hand! 
 
Tack Christian och Norstedts för recensionsexemplaret!
 
Författare: Christian Unge
Titel: Går genom vatten, går genom eld
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: Mars 2019.                             
Utläst: April 2019
 
 
 
Till top